Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Råbiff/tartar är en rätt som många älskar men klimatavtrycket av nötkött är oerhört stort. Minst lika gott och så mycket bättre för klimat och hälsa blir det om du gör en tartar av rödbeta. Den djupa smaken får du genom att addera smak av kolgrill till de klassiska ingredienserna.
Grillad olja: Gör detta utomhus eftersom det ryker. Häll olja i en kastrull med lock. Lägg kolbiten i oljan och täck med lock. Låt dra i ca 20 min. Sila oljan genom finmaskig sil.
Sätt ugnen på 180°. Lägg hälften av rödbetorna en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen i ca 1 tim tills de är genommjuka. Ta ut betorna och låt dem svalna. Skala betorna och skär dem i tärningar.
Koka en av rödbetorna mjuk i saltat vatten. Skala och låt den kallna. Hyvla 12 tunna skivor av rödbetan på mandolin. Pensla skivorna med kallpressad rapsolja. Tärna det som blir över till tartaren.
Skala och riv resten av rödbetorna på den grova sidan av rivjärnet. Stek rödbetsrivet i rapsolja på hög värme under omrörning i ca 4 min.
Senapsmajonnäs: Blanda äggula, senap och vinäger. Tillsätt oljan droppvis under konstant vispning. Späd med några droppar vatten om majonnäsen blir för tjock. Krydda med salt och peppar och smaka eventuellt av med lite mer vinäger.
Skala och finhacka schalottenlöken. Fintärna saltgurkan. Blanda lök, gurka, senapsmajonnäs, senap och den ugnsbakade rödbetan tillsammans med den rivna stekta rödbetan. Smaka av med grillad olja och krydda med salt och peppar.
Lägg upp tartaren på tallrikar. Klicka på senapsmajonnäs. Täck med den skivade betan. Toppa med ramslökskapris, örter, skott och blomblad.