Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Rödbetor gör kakan saftig och bidrar med fin färg. Kakan på bilden är bakad i en oval form men det går naturligtvis bra med en rund. Tänk på att inte breda på frosting på kakan förrän kakan svalnat helt, annars smälter frostingen.
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form som rymmer 1 1/2–2 liter. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke. Tillsätt rödbetor och rapsolja.
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, kanel och salt. Sikta ner mjölblandningen i äggvispet och vänd ner det med en slickepott.
Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 45–55 min. Känn med en provsticka att kakan är färdiggräddad. Låt den svalna helt.
Frosting: Smält smöret i en kastrull på medelvärme och låt det puttra tills det blivit gyllene och doftar nötigt. Ställ det kallt en stund så att det kallnar och får en fast konsistens.
Vispa färskost, det brynta smöret, florsocker, limesaft och rödbetsjuice fluffigt. Spritsa eller bred frostingen på den avsvalnade kakan.