Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rödbetsgryta med svamp och lök

Rödbetsgryta med svamp och lök är en mustig och härlig vegogryta som kan förberedas dagen innan. Vänta då i så fall med att reda av den, och blanda ner stekt svamp och lök strax före servering.

Rödbetsgryta med svamp och lök
Rödbetsgryta med svamp och lök
Rödbetsgryta med svamp och lök
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 56rödbetor- stora
  • 4morötter
  • 1gul lök
  • 3vitlöksklyftor
  • 2 mskolivolja- + 3 msk
  • 3lagerblad
  • 2 msktomatpuré
  • 6 dlvatten
  • 1 dlsvartvinbärssaft- konc
  • 1chipotle (torkad chilifrukt)- torkad
  • 1grönsaksbuljongstärning
  • 1 mskpaprikapulver- starkt
  • 0,5citron
  • 1 tsksalt- + 0,5 tsk
  • 250 gchampinjoner
  • 200 gsteklökar- små gula
  • 1 tskarrowrot

Tillbehör

  • potatismos- eller kokta gryn, t ex bulgur

Garnering

  • persilja- eller timjan, ev

Gör så här

  1. Skala och skär rödbetorna i klyftor. Skala och skär morötterna i grova bitar. Skala och hacka lök och vitlök.

  2. Stek löken mjuk i 2 msk olja i en gryta på medelvärme 2–3 min. Tillsätt rödbetor, morötter, lagerblad och tomatpuré och fräs 2–3 minuter, rör då och då.

  3. Häll vatten och saft i grytan och tillsätt chili, buljongtärning och paprikapulver. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda ner citronskal och citronsaft i grytan och krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Låt sjuda utan lock ca 20 min.

  4. Ansa och skär svampen i bitar. Skala steklöken. Stek lök och svamp i 1 msk olja tills de är gyllenbruna och löken börjar mjukna, rör om då och då. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  5. Blanda ner lök och svamp och sjud ytterligare ca 10 min. Ta upp lagerblad och chili före servering. Rör ut arrowroten i lite kallt vatten. Häll redningen i gryta och låt koka upp.

  6. Servera grytan med potatismos eller kokta gryn, t ex bulgur. Garnera eventuellt med finhackad persilja eller timjan.

Vad tyckte du om receptet?