Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Rödbetsgryta med svamp och lök är en mustig och härlig vegogryta som kan förberedas dagen innan. Vänta då i så fall med att reda av den, och blanda ner stekt svamp och lök strax före servering.
Skala och skär rödbetorna i klyftor. Skala och skär morötterna i grova bitar. Skala och hacka lök och vitlök.
Stek löken mjuk i 2 msk olja i en gryta på medelvärme 2–3 min. Tillsätt rödbetor, morötter, lagerblad och tomatpuré och fräs 2–3 minuter, rör då och då.
Häll vatten och saft i grytan och tillsätt chili, buljongtärning och paprikapulver. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda ner citronskal och citronsaft i grytan och krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Låt sjuda utan lock ca 20 min.
Ansa och skär svampen i bitar. Skala steklöken. Stek lök och svamp i 1 msk olja tills de är gyllenbruna och löken börjar mjukna, rör om då och då. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
Blanda ner lök och svamp och sjud ytterligare ca 10 min. Ta upp lagerblad och chili före servering. Rör ut arrowroten i lite kallt vatten. Häll redningen i gryta och låt koka upp.
Servera grytan med potatismos eller kokta gryn, t ex bulgur. Garnera eventuellt med finhackad persilja eller timjan.