Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rödbetsglass med rödbetsgranita

Servera rödbetsglass, fluffigt rödbetsskum och en klick rödbetsgranita spetsad med vodka. Garnera med rödbetsblast, röd mangold eller röd harsyra. Gott och vackert!

Rödbetsglass med rödbetsgranita
Rödbetsglass med rödbetsgranita
Rödbetsglass med rödbetsgranita
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Rödbetsglass

  • 3 dlmjölk
  • 3 dlvispgrädde
  • 0,5 tskvaniljpulver
  • 6äggulor
  • 1 dlströsocker
  • 0,5 dlhallonpuré- (mixade och passerade hallon)
  • 1 dlrödbetsjuice- färskpressad

Rödbetsskum

  • 1gelatinblad
  • 1,5 dlmjölk
  • 2 dlvispgrädde
  • 0,5 dlströsocker
  • 0,5 dlrödbetsjuice- färskpressad

Rödbetsgranita

  • 3 dlrödbetsjuice- färskpressad
  • 2 mskströsocker
  • 2 clvodka

Havrecrunch

  • 50 gsmör
  • 0,5 dlvetemjöl
  • 1 dlhavregryn
  • 1 dlströsocker

Tillbehör

  • smårödbetsblast- röd mangold eller röd harsyra

Gör så här

  1. Rödbetsglass: Koka upp mjölk, grädde och vaniljpulver i en kastrull.

  2. Vispa upp äggulor och socker.

  3. Häll den varma grädd- och mjölkblandningen över äggsmeten under vispning. Häll tillbaka massan i kastrullen och sjud till 85 grader tills det börjar tjockna, vispa kraftigt under tiden.

  4. Sila ner smeten i en bunke och låt svalna.

  5. Rör ner rödbetsjuicen och hallonpurén. Täck bunken med plastfolie och låt kallna i kylen.

  6. Kör glassen i glassmaskin.

  7. Rödbetsskum: Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten i 5–10 minuter.

  8. Häll i mjölk, grädde och socker i en kastrull. Koka upp och vispa under tiden. Dra av kastrullen från värmen. Lyft upp gelatinet och lägg ner det i den varma vätskan. Låt det smälta. Rör om och tillsätt rödbetsjuicen.

  9. Häll upp i en gräddsifon (köksredskap som gör vispgrädde med hjälp av kolsyrepatroner). Låt svalna i kylen i ett par timmar.

  10. Skruva på locket på gräddsifonen och ladda med en eller två kolsyrepatroner och skaka.

  11. Rödbetsgranita: Blanda rödbetsjuice och socker, rör tills allt socker smält.

  12. Blanda i vodkan och häll upp i en rostfri skål. Sätt in i frysen över natten.

  13. Ta fram skålen med rödbetsgranitan och skrapa upp iskristaller eller vispa med en elvisp precis före servering.

  14. Havrecrunch: Sätt ugnen på 175 grader.

  15. Blanda alla ingredienser till en smulig deg. Strö ut degen på en plåt med bakplåtspapper.

  16. Grädda i 15–20 minuter. Rör om ett par gånger under tiden.

  17. Servering: Lägg upp havrecrunch på tallrikar. Lägg på kulor av röd- betsglassen, granita och rödbetsskum Garnera med blad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök