Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rödbetsbröd med kummin  

Vackert och gott rödbetsbröd med kummin! Brödet har lång jästid i kylen, sedan är det bara att ­stjälpa upp det i en smord långpanna och grädda. Passar perfekt med salami, sallad och fetaost blandat med lite olivolja. 

Rödbetsbröd med kummin  
Rödbetsbröd med kummin  
Rödbetsbröd med kummin  
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 3rödbetor- färska (ca 300 g)
  • 100 gvalnötter
  • 50 gjäst
  • 5 dlvatten- kallt
  • 2 mskolivolja
  • 1 tskbrödkummin
  • 2 mskhonung
  • 13 dlvetemjöl- (780 g)
  • 1 dlmüsli- med nötter och frön
  • 2 tsksalt

Gör så här

  1. Skala och riv rödbetorna, häll bort eventuell saft, hacka val­nötterna.

  2. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt rödbetor, valnötter, olja, kummin, honung, mjöl, müsli och salt. ­Arbeta degen ca 5 min. Strö på lite extra mjöl. Låt jäsa övertäckt ca 8 timmar i kylen.

  3. Sätt ugnen på 225°. Stjälp upp degen i en oljad långpanna, 30 x 40 cm. Platta ut degen med mjölade händer. Strö lite vetemjöl över brödet. Låt jäsa medan ­ugnen blir varm, ca 10 min.

  4. Grädda brödet mitt i ugnen ca 30 min. Låt svalna på galler ­under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?