Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rödbets- & vitlöksknutar

Rödbets- & vitlöksknutarRödbets- & vitlöksknutarRödbets- & vitlöksknutar
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 3 dlvatten- 37 grader
  • 1 tsksalt
  • 1 tskkummin- stött
  • 1 mskbrödsirap
  • 1 mskättiksprit- 12 procent
  • 1 mskrapsolja
  • 2rödbetor
  • 2vitlöksklyftor
  • 3 dlrågmjöl- fint
  • 6 dlvetemjöl- cirka med hög proteinhalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Skala och riv rödbetor och vitlök fint på rivjärn.

  2. Lös upp jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt salt, kummin, sirap, ättiksprit, olja, rödbetor, vitlök, fint rågmjöl och nästan allt vetemjöl.

  3. Arbeta degen smidig, cirka 10 minuter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa 30 minuter under bakduk.

  4. Ta upp degen på mjölad, rostfri bänk (träskivor kan färgas) och knåda den smidig. Dela den i 14-16 bitar, som rullas till smala längder, cirka 20 centimeter långa.

  5. Forma längderna till knutar. Lägg en ögla av längden, trä den undre änden genom öglan och den andra över och fäst under knuten.

  6. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Sikta över mjöl och låt bullarna jäsa cirka 30 minuter under bakduk.

  7. Grädda bullarna mitt i ugnen, 12-14 minuter. Låt svalna på ­brödgaller.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök