Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Röd pestopaj med sardeller och oliver

Smakrik paj med tomatpesto, sardeller och oliver. För dig som hellre önskar en vegopaj går det bra att utesluta sardellerna. Vi har använt en rektangulär pajform, men en vanlig form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter fungerar lika bra. Då behöver gräddningstiden öka med ungefär 5 minuter.

Tidsåtgång: ca 45 min plus ca 2 tim vilotid i kylen plus ca 35 min gräddningstid

Röd pestopaj med sardeller och oliver
Röd pestopaj med sardeller och oliver
Röd pestopaj med sardeller och oliver
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

    Deg

    • 3 dlsiktat dinkelmjöl
    • 2 krmsalt
    • 150 gsmör
    • 1 mskvatten- kallt

    Fyllning

    • 1 dlröd pesto
    • 2 tskchili- hackad röd
    • 2 dlbasilikablad- strimlade
    • 10sardeller- (1 burk raka sardellfiléer, 53 g)
    • 1 dlsvarta oliver
    • 3ägg
    • 2 dlgrädde
    • 1 dlmjölk
    • 0,5 tsksalt
    • 2 dlpecorino- finriven
    • 10cocktailtomater

    Gör så här

    1. Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i en plastpåse 30-60 minuter.

    2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 1 timme i kylen.

    3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

    4. Blanda pesto med chili och basilika. Bred blandningen i pajskalet. Fördela hälften av osten, sardeller och oliver över.

    5. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet. Strö på resten av osten. Lägg på halverade tomater.

    6. Grädda i mitten av ugnen tills pajen har fin färg, cirka 35 minuter.

    Vad tyckte du om receptet?

    Recept från Mitt kök