Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rispappersrullar med lax

Recept på rispappersrullar med lax. Rullarna kan göras klara i förväg och serveras, eller ställ fram alla råvaror och låt var och en fylla sina egna rullar, bara att välja. De är lika goda på bägge sätten.

Bitte E:son Forsberg & Kerstin Svensson
Rispappersrullar med lax
Rispappersrullar med lax
Rispappersrullar med lax
Foto: Anders Norrsell

Ingredienser

  • 12rispapper- (21 cm i diameter)
  • 180laxloin- sashimilax, t ex Fröyalax
  • 1gurka
  • 12gröna sparrisar
  • 3morötter- späda
  • 6salladslökar
  • 1avokado
  • 1 msksaft från citron
  • 1 krukakoriander

Sås:

  • 125 gsalta jordnötter
  • 1,5röd chili- t ex spansk peppar
  • 4,5 mskvatten
  • 3 mskjapansk soja
  • 1,5 mskingefära- färsk, riven
  • 1,5 msksaft av pressad lime

Garnering:

  • koriander
  • limeklyftor

Gör så här

  1. Skiva laxen tunt. Halvera gurkan på längden och gröp ut kärnorna med en sked. Skär gurkan i tunna stavar. Skala morötterna och skär dem i tunna stavar.

  2. Bryt av den nedersta biten på sparrisen och koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 3 min. Spola av den i kallt vatten och låt rinna av. Klyv sparrisen på längden och skär den sedan i lika långa bitar som gurka och morötter.

  3. Ansa och skiva salladslöken. Halvera, kärna ur och skiva avokadon. Droppa över citronsaft.

  4. Sås: Kärna ur och finhacka chilin. Mixa alla ingredienser till såsen i en liten mixer eller med mixerstav. Späd eventuellt såsen med mer vatten om den blir för tjock.

  5. Doppa rispappren i vatten, ett i taget, 15 sekunder tills de känns mjuka. Låt rinna av på en handduk. Lägg ut rispappren på en skär-bräda. Lägg på grönsaker, lax och koriander och vik ihop enligt anvisning på förpackningen. Servera rullarna med sås och garnera med koriander och limeklyftor.

Vad tyckte du om receptet?