Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Risotto milanese

Saffranstrådarna blir fin garnering till den krämiga risotton. 

Risotto milanese
Risotto milanese
Risotto milanese
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 4schalottenlökar
  • 0,5 gsaffran
  • 1sockerbit
  • 1 lhönsbuljong- hemlagad eller fond + vatten
  • 3 dlvin- torrt vitt
  • 2 mskolivolja
  • 3 dlavorioris- - eller arborio
  • 3 dlparmesan- färskriven

Garnering

  • 1parmesan- hyvlad
  • 1saffranstrådar

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Stöt saffranet fint med sockret.

  2. Koka upp buljong och vin och håll det varmt.

  3. Fräs löken mjuk i olivoljan i en gryta under omrörning, utan att den tar färg, ca 3 min. Tillsätt saffran och fräs ca 30 sekunder. Tillsätt riset och fräs ca 1 minut.

  4. Häll på hälften av buljong- och vinblandningen och koka riset på svag värme, rör om då och då. Tillsätt mer buljong i omgångar, ca 2 dl i taget, allt eftersom den sugs upp av riset. Fortsätt på samma sätt tills risgrynen är nätt och jämnt mjuka, ca 20 min.

  5. Ta grytan från värmen och blanda i den rivna osten. Garnera med parmesanskivor och saffranstrådar.

Vad tyckte du om receptet?