Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Risotto med svamp och västerbottensost

Recept på snabblagad risotto med svamp och ost. Det blir en god krämig risotto även om du inte späder efter hand med buljong utan häller i allt från början. Om du tycker att risotton blir för tjock kan den spädas i efterhand med vatten.

Risotto med svamp och västerbottensostRisotto med svamp och västerbottensostRisotto med svamp och västerbottensost
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 gsvamp- färsk, t ex kantareller eller annan blandsvamp
  • 1gul lök
  • 1vitlöksklyfta
  • 4 dlarborioris- eller carnaroliris
  • 1 dlcitron- pressad
  • 2svampbuljongtärningar
  • 100 gvästerbottensost- riven + 50 g till servering
  • 1 krukapersilja
  • sallad- gärna rucola
  • olivolja
  • salt
  • nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Ansa och skär svampen i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.  Fräs svamp och vitlök i 1 msk olja i en kastrull tills all vätska kokat in. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Ta upp lite svamp och spara till garnering.

  2. Tillsätt riset och citronsaften. Smula ner buljongtärningarna. Häll i 8 dl vatten. Låt koka på svag värme under lock ca 20 min, rör om två gånger under tiden.

  3. Hacka persiljan. Blanda ner persilja och 100 g ost i risotton. Servera risotton genast garnerad med svamp och 50 g ost.  Pepprig rucola är gott till.

Vad tyckte du om receptet?

Stylist: Petra Lindstrand

Sugen på mer god risotto? Spana in dessa goda recept!

Läs mer: Recept på stjärnkockarnas bästa köttfärssås

Läs mer: Recept på klassisk lasagne