Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Risotto med sparris, brynt smör och hasselnötter

Vegetarisk risotto med sparris som får smak och knaprig konsistens av det brynta nötsmöret.

Risotto med sparris, brynt smör och hasselnötter
Risotto med sparris, brynt smör och hasselnötter
Risotto med sparris, brynt smör och hasselnötter
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 lvatten
  • 0,5 dlgrönsaksfond- konc
  • 2schalottenlökar
  • 1vitlöksklyfta
  • 3 dlarborioris- eller carnaroliris
  • 1 msksmör- + 50 g
  • 1,5 dlvitt vin- torrt
  • 250 ggrön sparris
  • 100 gsockerärter
  • 25 gbabyspenat- + 50 g
  • 1,5 dlparmesan- riven + 25 g hyvlad
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 dlhasselnötter- rostade

Gör så här

  1. Koka upp vatten och fond. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i 1 msk smör i en gryta ca 2 min. Tillsätt riset och låt det fräsa med ca 2 min.

  2. Häll vinet över riset och låt det koka in. Späd med buljongen, i omgångar, och koka riset ca 20 min. Spara ca 2 dl av buljongen.

  3. Ansa och skär sparrisen i mindre bitar. Ansa och finstrimla sockerärterna. Koka sparris och sockerärter i lättsaltat vatten ca 1 minut. Låt rinna av.

  4. Mixa 25 g spenat och 1 1/2 dl parmesan med den sparade buljongen. Rör ner den gröna buljongen i grytan under omrörning. Krydda med salt och peppar och vänd ner 50 g spenat.

  5. Grovhacka nötterna. Bryn 50 g smör i en kastrull. Blanda i nötterna.

  6. Lägg upp risotton i tallrikar. Toppa med sparris och sockerärter. Skeda över nötsmöret och strö över hyvlad parmesan. Servera.

Vad tyckte du om receptet?

Bonniers Vegetariska kokbok – klassikern alla borde ha hemma! 

Köp den här – extrapris för prenumeranter! 

Fler vegetariska recept?

Följ oss på Facebook:

Allt om Mat Vego