Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Risotto med buljong- och vinkokta pärlgryn

Rätten har en god lite besk och syrlig smak av både citron och endiv.

Risotto med buljong- och vinkokta pärlgryn
Risotto med buljong- och vinkokta pärlgryn
Risotto med buljong- och vinkokta pärlgryn
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 5schalottenlök
  • 1 lhönsbuljong- gärna hemlagad
  • 3 dlvitt vin- torrt
  • 1citron- liten, finstrimlat skal
  • 2 mskolivolja
  • 3 dlpärlgryn
  • 1endive- liten, röd eller vit
  • 2 dlparmesan- färskriven
  • 3 mskdragonblad- eller finstrimlad persilja

Tillbehör

  • 4kycklingfilé- grillade eller stekta

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Koka upp buljong och vin och håll det varmt.

  2. Fräs citronskalet i olivolja i en gryta ca 30 sekunder. Ta upp skalet och spara till garnering. Lägg i löken och fräs den mjuk utan att den tar färg, ca 5 min.

  3. Tillsätt grynen och fräs under omrörning ca 30 sekunder. Häll på hälften av buljong- och vinblandningen och koka grynen på svag värme utan lock. Rör om då och då. Tillsätt mer buljong i omgångar, ca 2 dl i taget, allt eftersom den sugs upp av grynen. Fortsätt på samma sätt tills grynen är nätt och jämnt mjuka, ca 50 min.

  4. Skär endiven i bitar. Ta grytan från värmen och blanda i ost, endiv och örter.

  5. Fördela grynen i tallrikar. Garnera med de frästa citronskalen. Servera med kyckling.

Vad tyckte du om receptet?