Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på risgrynsgröt. Här är risken minimal för att gröten ska bränna fast, man behöver bara passa gröten noga i 15 minuter. Att sedan låta gröten bli klar på en skärbräda eller i eftervärme i ugnen är energieffektivt och bekvämt. Det gör inget om den får stå 1 1/2 eller 2 timmar. Verkar den lös värms den upp försiktigt igen och ställs tillbaka på skärbrädan. Servera gärna med olika tillbehör, till exempel granatäpple, äppeltärningar och extra mandlar. Laga en stor sats och förvara kallt. Den håller ca 5 dagar i kylen.
Lägg risgryn, kanelstång, socker och salt i en gryta och häll på vattnet. Använd gärna en emaljerad gjutjärnsgryta som håller värmen bra.
Foto: Per Ranung
Låt grynen sjuda i ca 10 min. Välj metod för efterkokning i ugn eller på skärbräda. Sätt eventuellt ugnen på 125° om gröten ska lagas i ugn eller förbered en kraftig träskärbräda. Häll mjölken i grytan och låt det långsamt koka upp. Rör om under tiden. Sänk värmen och sjud gröten på låg värme i ca 15 min. Rör då och då.
Foto: Per Ranung
I ugn: Ställ in grytan i ugnen på nedersta falsen med locket på. På skärbräda: Ställ grytan med lock på skärbrädan och täck med handdukar. Låt stå i ca 1 1/2 tim utan att lyfta på grytlocket.
Foto: Per Ranung
Rör ner smör och en skalad mandel i den färdiga gröten. Servera med tillbehören. Om inte gröten ska ätas direkt ska den kylas och sedan värmas i mikron eller på spisen under omrörning på låg värme.
Foto: Per Ranung