Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Risgrynscrème caramel

Till risgrynscrème caramel behövs små ugnssäkra portionsformar som rymmer ca 1 1/2 dl. Bra att förbereda 1 dag före.

Risgrynscrème caramel
Risgrynscrème caramel
Risgrynscrème caramel

Ingredienser

  • 1,5 dlströsocker
  • 1 mskvatten
  • 1 tsklime- pressad
  • 2,5 dlrisgrynsgröt- se recept nedan under "relaterade recept"
  • 2ägg- + 1 äggula
  • 1 dlvispgrädde
  • 2 mskströsocker
  • 0,5vaniljstång- eller 1 krm osötat äkta vaniljpulver
  • 2 krmlimeskal- rivet

Tillbehör

  • blodapelsinklyftor och fikon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Skölj formarna med kallt vatten. Smält socker, vatten och limesaft i en kastrull.

  2. Rör inte för mycket, då kan det sockra sig. Koka tills sockret fått fin karamelliserad färg.

  3. Häll lite av sockerkaramellen i en form och vrid runt så karamellen täcker bottnen och lite upp på kanten. Fortsätt med alla formarna. Låt svalna.

  4. Blanda risgrynsgröt, ägg, äggula, grädde och socker. Dela och skrapa fröna ur vaniljstången. Tillsätt vaniljfrö och limeskal.

  5. Fördela smeten i formarna och ställ i en långpanna. Häll hett vatten i långpannan och grädda i vattenbad 35-40 min. Kontrollera att de stelnat innan de tas ut ur ugnen. Ställ kallt ca 8 timmar. Lossa runt kanten och stjälp upp försiktigt.

Vad tyckte du om receptet?