Recept: Petra Pettersson, Gunilla von Heland, Charlotte Jenkinson
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på ris à la Malta med saffranskrispiga nötter och apelsinkompott. Krämigt, knaprigt, sött och syrligt. Perfekt avslutning på en härlig julmiddag.
Kompott: Skär bort skalet från apelsinerna med en kniv och hacka fruktköttet. Ta bort kärnorna. Pilla ut kärnorna från granatäpplet.
Lägg apelsinfruktkött och socker i en kastrull och koka ca 5 min. Låt kallna. Rör ner granatäppelkärnorna.
Koka ris, vatten och salt under lock ca 10 min. Tillsätt 6 dl mjölk och sjud på svag värme tills grynen är mjuka och gröten tjocknat, ca 30 min. Tillsätt sockret, rör om och låt gröten kallna.
Nötter: Rosta nötterna i torr, het panna ca 1 minut. Tillsätt sirap och olja och rör runt. Tillsätt saffranet och stek ca 1 minut, tills allt fått fin färg. Häll upp på bakplåtspapper. Strö över flingsalt och låt kallna.
Vispa grädden löst och vänd ner den i den kalla gröten. Lägg en klick kompott i botten på varje glas, toppa med risgröt och strö över nötterna.
Recept: Petra Pettersson, Gunilla von Heland, Charlotte Jenkinson