Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ris à la Malta med saffranskrispiga nötter och apelsinkompott

Recept på ris à la Malta med saffranskrispiga nötter och apelsinkompott. Krämigt, knaprigt, sött och syrligt. Perfekt avslutning på en härlig julmiddag.

Ris à la Malta med saffranskrispiga nötter och apelsinkompott
Ris à la Malta med saffranskrispiga nötter och apelsinkompott
Ris à la Malta med saffranskrispiga nötter och apelsinkompott
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2 dlris- rundkornigt
  • 4 dlvatten
  • 2 krmsalt
  • 6 dlmjölk- -7
  • 0,5 dlströsocker
  • 3 dlvispgrädde

Apelsinkompott

  • 3apelsiner
  • 1granatäpple- litet
  • 1,5 dlsyltsocker

Sirapsnötter

  • 2 dlnötter- blandade, naturella
  • 2 msklönnsirap- eller ljus sirap
  • 1 mskrapsolja
  • 0,5 pktsaffran- (à 1/2 g)
  • 0,5 krmflingsalt

Gör så här

  1. Kompott: Skär bort skalet från apelsinerna med en kniv och hacka fruktköttet. Ta bort kärnorna. Pilla ut kärnorna från granatäpplet.

  2. Lägg apelsinfruktkött och socker i en kastrull och koka ca 5 min. Låt kallna. Rör ner granatäppelkärnorna.

  3. Koka ris, vatten och salt under lock ca 10 min. Tillsätt 6 dl mjölk och sjud på svag värme tills grynen är mjuka och gröten tjocknat, ca 30 min. Tillsätt sockret, rör om och låt gröten kallna.

  4. Nötter: Rosta nötterna i torr, het panna ca 1 minut. Tillsätt sirap och olja och rör runt. Tillsätt saffranet och stek ca 1 minut, tills allt fått fin färg. Häll upp på bakplåtspapper. Strö över flingsalt och låt kallna.

  5. Vispa grädden löst och vänd ner den i den kalla gröten. Lägg en klick kompott i botten på varje glas, toppa med risgröt och strö över nötterna.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Petra Pettersson, Gunilla von Heland, Charlotte Jenkinson