Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ris à la Malta med kryddtäcke, rostade valnötter och nyponsås

Julens godaste smaker i en krämig, knaprig dessert. Provköksfavorit!

Ris à la Malta med kryddtäcke, rostade valnötter och nyponsås
Ris à la Malta med kryddtäcke, rostade valnötter och nyponsås
Ris à la Malta med kryddtäcke, rostade valnötter och nyponsås
Ris à la Malta med kryddtäcke, rostade valnötter och nyponsås Foto: Ulrika Ekblom

Ris à la Malta med kryddtäcke, rostade valnötter och nyponsås

  • 2 dlrundkornigt ris
  • 4 dlvatten
  • 1 tsksalt
  • 6 dlmjölk
  • 1 dlmjölk- ev
  • 1 dlströsocker
  • 3 dlvalnötter
  • 3 dlvispgrädde

Kryddsocker

  • 0,5 dlråsocker
  • 1 mskingefära- mald
  • 1 mskkanel- mald
  • 1 mskkardemumma- mald

Nyponsås

  • 1,5 dlnypon- torkade
  • 7,5 dlvatten
  • 0,75 dlströsocker
  • 0,5 mskpotatismjöl
  • 2 tskcitron- pressad

Gör så här

  1. Koka ris och vatten med salt under lock ca 10 min. Tillsätt 6 dl mjölk och sjud på svag värme tills grynen är mjuka och gröten tjocknat, 25–30 min. Tillsätt sockret, rör om och låt gröten kallna.

  2. Kryddsocker: Mixa sockret och kryddorna med mixerstav.

  3. Sås: Mixa nyponen med mixerstav. Koka nyponen i vattnet under lock ca 15 min. Sila och häll tillbaka såsen i kastrullen. Tillsätt sockret och låt koka upp igen. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och red av såsen. Tillsätt citron-saften. Låt kallna.

  4. Rosta nötterna i en torr stekpanna. Låt kallna på en tallrik.

  5. Vispa grädden och vänd ner den i den kalla gröten, späd med  1 dl mjölk om gröten känns för tjock. Lägg gröten i en vid form.

  6. Strö kryddsockret på ris à la Maltan och bränn av med brännare så att ytan blir karamelliserad. Strö över nötter och servera med nyponsås.

  7. Tips: Har du ingen brännare kan kryddsockret serveras som det är till ris à la Maltan.

Vad tyckte du om receptet?