Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på Ris à la Malta. Lyxig juldessert där sorbeten ger extra fräschör.
Sorbet: Skala clementinerna med en vass kniv och mixa dem i matberedare. Passera det mixade genom en sil.
Blanda vatten och socker i en kastrull. Låt koka till en simmig lag, ca 5 min. Låt lagen kallna. Blanda clementinsaft, sockerlag och citronsaft. Frys blandningen i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant). Häll sorbeten i en skål och ställ i frysen fram till servering.
Crème: Koka upp mjölk och 1 dl grädde med kanelstång. Låt dra ca 5 min. Vispa upp äggulor och socker lätt. Vispa ner kanelgräddmjölken. Värm, under vispning, till 85 grader, tills crèmen börjar tjockna och den första lilla kokbubblan syns. Sila. Låt kallna och ställ den sedan i kylen ca 1 timme.
Vispa 1 dl grädde till riktigt fast konsistens. Vänd ner grädden i crèmen.
Vispa grädden och vänd ner den i gröten. Smaka av med florsocker.
Garnering: Skala och skär ut hinnfria klyftor ur clementinen med vass kniv.
Fördela riset på tallrikar och lägg på clementinsorbet. Klicka på kanelcrème och garnera med citrusklyftor och mald kanel.