Här är recept på sås till laxen:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Enkel och lättlagad bjudrätt som blir klar på en timme om man rimmar laxen i förväg. När fisken rimmas blir resultatet en fiskfilé som får en jämn fin sälta och en konsistens som blir fast och som skivar sig fint. Laxen behöver ligga i lagen i ca 2 timmar för att lagen ska tränga in ordentligt. Den picklade salladen med fänkål och thaibasilika passar perfekt till lax.
Rimning: Koka upp 1 liter vatten och salt under omrörning så att saltet löses upp. Häll på ytterligare 1 liter vatten. Låt lagen kallna.
Lägg fisken i lagen i en stor plastpåse eller i en långpanna som rymmer laxen. Se till att köttsidan (sidan utan skinn) är täckt med lag. Låt stå i kyl i ca 2 tim.
Picklad fänkålssallad: Ansa fänkålen. Skala löken. Hyvla fänkål, lök och gurka tunt, gärna på mandolin. Blanda grönsakerna med vinäger, honung och salt. Låt stå i ca 10 min.
Sätt ugnen på 175°. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Stöt fänkålen i mortel. Ta laxen ur lagen och torka av med hushållspapper. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
5. Krydda laxen med limeskal, fänkål och peppar. Pensla laxen med crema di balsamico. Ugnsbaka laxen mitt i ugnen i 15–20 min tills innertemperaturen är 48°.
Blanda ner thaibasilikan i fänkålssalladen och servera laxen toppad med sallad.
Här är recept på sås till laxen: