Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rimmad torskrygg med nässelsmör

Recept på rimmad torskrygg. Gör ett läckert grönt nässelsmör som smälter ut över fisken i ugnen. Servera med nykokta primörer.

Rimmad torskrygg med nässelsmör
Rimmad torskrygg med nässelsmör
Rimmad torskrygg med nässelsmör
Rimmad torskrygg Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 gtorskrygg- i bit (MSC-märkt)
  • 2 msksalt
  • 1 lvatten

Nässelsmör

  • 0,5citron
  • 50 gsmör- rumsvarmt
  • 25 gnässlor- förvällda (0,5 dl)
  • 0,5 tskflingsalt

Tillbehör

  • 500 gprimörer- lättkokta, t ex blomkål, morötter, sparris
  • 800 gfärskpotatis- kokt
  • 1citron

Gör så här

  1. Lös upp saltet i vattnet. Lägg fisken i lagen och ställ in i kylen i ca 30 min för att rimma. Sätt ugnen på 150°.

  2. Smör: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 1/2 msk saft. Lägg smöret i en skål. Tillsätt nässlor, citronskal och -saft. Mixa till en slät röra med stavmixer. Rör i flingsaltet.

  3. Ta upp fisken ur lagen och torka av den med hushållspapper. Lägg den i en smord, ugnssäker form och bred över smöret.

  4. Tillaga fisken mitt i ugnen i ca 25 min till 54° innertemperatur.

  5. Servera fisken med lättkokta grönsaker, kokt färskpotatis och citron.

Vad tyckte du om receptet?

Så förväller du nässlor: Repa och rensa nässlorna. Lägg bladen i kokande vatten i 30 sek–1 min. Häll av i sil och doppa silen med nässlorna i en bunke med iskallt vatten. Krama ut vattnet ur nässlorna. 1 liter nässlor ger ca 70 g förvällda nässlor, det motsvarar ca 1 1/2 dl urkramade.

TIPS! Det går även bra att torka nässelblad. De kan sedan enkelt mixas till ett fint pulver i till exempel en kaffekvarn. Perfekt att använda i smoothies.