När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
600 gtorskrygg- i bit (MSC-märkt)
2 msksalt
1 lvatten
Nässelsmör
0,5citron
50 gsmör- rumsvarmt
25 gnässlor- förvällda (0,5 dl)
0,5 tskflingsalt
Tillbehör
500 gprimörer- lättkokta, t ex blomkål, morötter, sparris
800 gfärskpotatis- kokt
1citron
Gör så här
Lös upp saltet i vattnet. Lägg fisken i lagen och ställ in i kylen i ca 30 min för att rimma. Sätt ugnen på 150°.
Smör: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 1/2 msk saft. Lägg smöret i en skål. Tillsätt nässlor, citronskal och -saft. Mixa till en slät röra med stavmixer. Rör i flingsaltet.
Ta upp fisken ur lagen och torka av den med hushållspapper. Lägg den i en smord, ugnssäker form och bred över smöret.
Tillaga fisken mitt i ugnen i ca 25 min till 54° innertemperatur.
Servera fisken med lättkokta grönsaker, kokt färskpotatis och citron.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 0 · 0 röster)
Så förväller du nässlor: Repa och rensa nässlorna. Lägg bladen i kokande vatten i 30 sek–1 min. Häll av i sil och doppa silen med nässlorna i en bunke med iskallt vatten. Krama ut vattnet ur nässlorna. 1 liter nässlor ger ca 70 g förvällda nässlor, det motsvarar ca 1 1/2 dl urkramade.
TIPS! Det går även bra att torka nässelblad. De kan sedan enkelt mixas till ett fint pulver i till exempel en kaffekvarn. Perfekt att använda i smoothies.