Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Den milda torsken och söta jordärtskockorna lyfts till en helt ny nivå med denna smakrika sås med inspiration från Mellanöstern.
Skär fisken i 4 portionsbitar. Blanda vatten och salt och rör till saltet har lösts upp. Lägg ner torsken och låt den rimma i ca 15 min. Ta upp fisken ur rimlagen, skölj försiktigt i kallt vatten och torka med hushållspapper. Lägg torsken i en smord ugnssäker form. Sätt ugnen på 125°.
Tahini- och koriandersås: Repa blad och stjälkar från koriandern. Skala vitlöksklyftan. Mixa alla ingredienser till en slät sås med stavmixer. Späd eventuellt med mer vatten för en lösare konsistens. Krydda med salt.
Krispiga jordärtskockor: Skala jordärtskockorna och skär dem i tunna skivor. Lägg dem i en skål med kallt vatten med lite pressad citron så att de inte missfärgas.
Sila av vattnet från jordärtskockorna och låt dem rinna av. Torka med lite hushållspapper. Stek dem i omgångar i smör och olja i en stekpanna tills de blir gyllene och krispiga.
Tillaga torsken mitt i ugnen i 20–25 min till 50-52° innertemperatur.
Servera torsken med de krispiga jordärtskockorna, tahini- och koriandersås och grönsallad.