Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på fantastiskt god rimmad skrei serverad med rostad palsternacka, champagnesås och löjrom. Fisken blir mycket fastare och finare i köttet när den rimmas. Den får också en jämnare sälta.
Blanda salt och vatten. Rör tills saltet lösts upp. Lägg i fisken och låt rimma i kylen ca 20 min.
Picklad rödlök: Skala och skär löken i tunna strimlor. Ansa och skär fänkålen i tunna skivor, gärna på mandolin. Blanda ättika, socker och vatten. Vänd ner lök och fänkål. Låt stå ca 20 min.
Rostade rotfrukter: Sätt ugnen på 225°. Skala och skär palsternackor och potatis i små bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja. Strö på salt, peppar och repad timjan. Stek mitt i ugnen ca 20 min. Sänk ugnsvärmen till 175°.
Sås: Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i en kastrull. Tillsätt 4 dl vatten, 2 ½ dl champagne och fond. Koka ihop tills hälften återstår. Sila. Red av såsen med majsstärkelsen utrörd i 1/2 dl vatten. Låt koka upp. Tillsätt ytterligare 1 dl champagne och grädde. Koka ytterligare ca 3 min. Krydda med salt och peppar.
Smörj en plåt med olja. Peppra fisken och lägg den på plåten med skinnsidan uppåt. Tillaga mitt i ugnen ca 12 min, tills innertemperaturen är 55°. Dra bort skinnet före servering.
Värm och mixa såsen tills den skummar med mixerstav.
Servera skreien med rotfrukter, sås, picklad lök och fänkål. Garnera med löjrom, gräslök och vattenkrasse.