Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rimmad skrei med rostad palsternacka, champagnesås och löjrom

Recept på fantastiskt god rimmad skrei serverad med rostad palsternacka, champagnesås och löjrom. Fisken blir mycket fastare och finare i köttet när den rimmas. Den får också en jämnare sälta.

Rimmad skrei med rostad palsternacka, champagnesås och löjromRimmad skrei med rostad palsternacka, champagnesås och löjromRimmad skrei med rostad palsternacka, champagnesås och löjrom
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 4 bitarskreirygg- med skinn (à 200 g)
  • 0,75 dlsalt
  • 1 lvatten
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Picklad rödlök

  • 1rödlök
  • 1fänkålsstånd- litet
  • 0,5 dlättiksprit- (12 %)
  • 1 dlströsocker
  • 1,5 dlvatten

Rostade rotfrukter

  • 400 gpalsternacka
  • 300 gpotatis
  • 2 mskolivolja
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 0,5 krukatimjan

Champagnesås

  • 2schalottenlökar
  • 1 msksmör
  • 4 dlvatten- + 1/2 dl
  • 2,5 dlchampagne- + 1 dl, eller mousserande vin
  • 2,5 mskkonc fiskfond
  • 2,5 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 2 dlvispgrädde
  • 2 krmsalt
  • 0,5 krmcayennepeppar

Garnering

  • 100 glöjrom
  • 3 mskgräslök- fint skuren
  • vattenkrasse

Gör så här

  1. Blanda salt och vatten. Rör tills saltet lösts upp. Lägg i fisken och låt rimma i kylen ca 20 min.

  2. Picklad rödlök: Skala och skär löken i tunna strimlor. Ansa och skär fänkålen i tunna skivor, gärna på mandolin. Blanda ättika, socker och vatten. Vänd ner lök och fänkål. Låt stå ca 20 min.

  3. Rostade rotfrukter: Sätt ugnen på 225°. Skala och skär palsternackor och potatis i små bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja. Strö på salt, peppar och repad timjan. Stek mitt i ugnen ca 20 min. Sänk ugnsvärmen till 175°.

  4. Sås: Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i en kastrull. Tillsätt 4 dl vatten, 2 ½ dl champagne och fond. Koka ihop tills hälften återstår. Sila. Red av såsen med majsstärkelsen utrörd i 1/2 dl vatten. Låt koka upp. Tillsätt ytterligare 1 dl champagne och grädde. Koka ytterligare ca 3 min. Krydda med salt och peppar.

  5. Smörj en plåt med olja. Peppra fisken och lägg den på plåten med skinnsidan uppåt. Tillaga mitt i ugnen ca 12 min, tills innertemperaturen är 55°.  Dra bort skinnet före servering.

  6. Värm och mixa såsen tills den skummar med mixerstav.

  7. Servera skreien med rotfrukter, sås, picklad lök och fänkål. Garnera med löjrom, gräslök och  vattenkrasse.

Vad tyckte du om receptet?