Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rimmad lax steg för steg – så gör du

Recept och steg för steg bilder till hur du lyckas med rimmad lax. Ett alternativ till gravad lax men utan peppar och dill.

Rimmad lax steg för steg – så gör du
Rimmad lax steg för steg – så gör du
Rimmad lax steg för steg – så gör du
Laxens milda sälta och mjälla konsistens passar perfekt till dillstuvad potatis.. Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1 kglax- helst mittbiten
  • 4 msksalt
  • 3,5 mskströsocker

Gör så här

  1. Välj ryggbiten av laxen för en jämnare rimning. Frys in 1 kilo skinn- och benfri laxfilé 3 dygn om den är vildfångad. Lägg över den i en form och låt den tina. OBS! Odlad lax behöver inte frysas.

    Foto: Ulrika Pousette

    rimmad lax - tina laxen

  2. Blanda salt och socker. Gnid in blandningen med fuktiga händer. Låt stå framme 1 timme i rumstemperatur.

    Foto: Ulrika Pousette

    rimmad lax - salta och sockra

  3. Lägg in laxfilén i dubbla plastpåsar och förslut väl. Ställ kallt minst 1 dygn, gärna med tyngd på. Är laxen extra tjock bör den stå 2 dygn.

    Foto: Ulrika Pousette

    rimmad lax - lägg i fryspåse

  4. . Laxen håller ca 4 dagar i kylen.

    Foto: Ulrika Pousette

    rimmad lax - skär laxen

Vad tyckte du om receptet?

Frysa laxen innan eller ej?

Livsmedelsverket rekommenderar att vildfångad lax som ska gravas eller rimmas bör frysas i minst två dygn vid högst -18°. Detta gäller ej odlad lax.

Serveringsförslag till rimmad lax

Laxens milda sälta och mjälla konsistens passar perfekt till dillstuvad potatis. Prova den också i en sallad med ägghalvor och örtmajonnäs.