Laxens milda sälta och mjälla konsistens
passar perfekt till dillstuvad potatis..Foto: Ulrika Pousette
(Betyg: 3,8 · 116 röster)
Ingredienser
6personer
Tänk på:
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
1 kglax- helst mittbiten
4 msksalt
3,5 mskströsocker
Gör så här
Välj ryggbiten av laxen för en jämnare rimning. Frys in 1 kilo skinn- och benfri laxfilé 3 dygn om den är vildfångad. Lägg över den i en form och låt den tina. OBS! Odlad lax behöver inte frysas.
Foto: Ulrika Pousette
rimmad lax - tina laxen
Blanda salt och socker. Gnid in blandningen med fuktiga händer. Låt stå framme 1 timme i rumstemperatur.
Foto: Ulrika Pousette
rimmad lax - salta och sockra
Lägg in laxfilén i dubbla plastpåsar och förslut väl. Ställ kallt minst 1 dygn, gärna med tyngd på. Är laxen extra tjock bör den stå 2 dygn.
Foto: Ulrika Pousette
rimmad lax - lägg i fryspåse
. Laxen håller ca 4 dagar i kylen.
Foto: Ulrika Pousette
rimmad lax - skär laxen
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,8 · 116 röster)
Frysa laxen innan eller ej?
Livsmedelsverket rekommenderar att vildfångad lax som ska gravas eller rimmas bör frysas i minst två dygn vid högst -18°. Detta gäller ej odlad lax.
Serveringsförslag till rimmad lax
Laxens milda sälta och mjälla konsistens passar perfekt till dillstuvad potatis. Prova den också i en sallad med ägghalvor och örtmajonnäs.