Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rimmad lättbakad röding med skummig blåmusselsås

Fisk ska alltid väljas med omsorg och mitt tips är att välja grönlistad, vildfångad fisk i första hand och om det inte finns, välja en svensk odlad variant. Röding är en av de allra finaste fiskarna och varsamt tillagad (med termometer) är det en riktig festmåltid. Att rimma fisken lätt före tillagning ger fast, fin textur och en integrerad sälta. Här serverad med hållbara, svenska tillbehör av kål och musslor.

Rimmad lättbakad röding med skummig blåmusselsås
Rimmad lättbakad röding med skummig blåmusselsås
Rimmad lättbakad röding med skummig blåmusselsås
Lättbakad rimmad röding med blåmusselsås och glaserad kål. Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 500 grödingfilé- med skinn
  • 5 dlvatten
  • 40 ghavssalt
  • 20 gströsocker

Skummig blåmusselsås

  • 1 kgblåmusslor
  • 2schalottenlökar
  • 2vitlöksklyftor
  • 2 mskrapsolja
  • 1,5 msksmör- + 1,5 msk
  • 1 dltorrt vitt vin
  • 2 dlvispgrädde
  • 0,5 tsksalt

Gräslöksolja

  • 25 ggräslök
  • 20 gbabyspenat
  • 135 grapsolja

Potatis

  • 800 gpotatis

Glaserad kål

  • 1spetskålshuvud- litet (300 g)
  • 4 dlvatten
  • 2 msksmör
  • 2 mskcitron- pressad
  • 2 tsksalt
  • 1 tskströsocker

Garnering

  • smörgåskrasse

Gör så här

  1. Skär rödingen i fyra portionsbitar. Blanda vatten, salt och socker och rör tills salt och socker lösts upp. Häll lagen över rödingen och låt stå i kylen i ca 20 min.

  2. Blåmusselsås: Skrubba musslorna noga i kallt vatten. Släng bort de som är trasiga och de som inte stängs när de knackas i köksbänken. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olja och 1 1/2 msk smör i en vid kastrull tills den är mjuk. Häll över vinet och koka upp. Lägg i musslorna och sätt på lock. Låt koka i 2–4 min. Släng bort de musslor som inte har öppnats.

  3. Ta upp musslorna med en hålslev och lägg åt sidan. Koka ihop buljongen i 1–2 min. Häll i grädden. Koka ihop i ca 5 min och krydda med salt. Sila såsen genom en finmaskig sil. Plocka musslorna ur skalen.

  4. Gräslöksolja: Skär gräslöken grovt och mixa den med spenat och olja i en matberedare tills temperaturen på oljan är 60°. Sila genom silduk eller finmaskig sil (frys gärna pressresterna och använd som smaksättare till pasta eller sås).

  5. Potatis: Skala och koka potatis mjuk i lättsaltat vatten.

  6. Glaserad kål: Plocka kålbladen och halvera dem på längden. Koka upp vatten, smör, citronsaft, salt och socker i en vid kastrull. Lägg i kålbladen och lägg på lock. Låt koka i ca 1 min. Vänd runt kålen. Ta kastrullen åt sidan och låt stå under lock.

  7. Sätt ugnen på 140°. Skölj och torka av fisken. Lägg den på en smord plåt och tillaga mitt i ugnen tills fiskens innertemperatur är 46°, beräkna 6–8 min.

  8. Låt potatisen rinna av och skiva den.

  9. Koka upp såsen och lägg i musslorna så att de blir varma. Ta upp musslorna och fördela dem, potatis och kål på tallrikar. Lägg på rödingen. Mixa såsen skummig med 1 1/2 msk smör med -stavmixer. Häll såsen på tallrikarna. Droppa gräslöksolja på såsen och -garnera med klippt smörgåskrasse. Servera genast.

Vad tyckte du om receptet?