Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rimmad kolja med rostad kummin­majonnäs

Rimmad kolja med rostad kummin­majonnäs är en annorlunda rätt på julbordet. Använd gärna röksalt av märket Spice Island, som har en mild och fin röksmak. Blir det kumminmajonnäs över är den god även till den gravade ryggbiffen.

Rimmad kolja med rostad kummin­majonnäs
Rimmad kolja med rostad kummin­majonnäs
Rimmad kolja med rostad kummin­majonnäs
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 2koljafiléer- (ca 400 g)
  • 1 tskröksalt

Rostad kumminmajonnäs

  • 0,5 tskkummin
  • 1 dlmajonnäs

Garnering

  • dillkvistar

Gör så här

  1. Krydda koljan på båda sidor med det röksaltet. Låt ligga i kylen ca 24 timmar.

  2. Torka av koljan. Lägg ihop ­filéerna och linda in dem hårt i plastfolie till en fast avlång rulle, ca 20 cm.

  3. Sätt ugnen på 100°. Stick en termometer genom plasten längs med fisken.

  4. Lägg fisken i en ugnssäker form och ställ mitt i ugnen 30–40 min, till 50° innertemperatur.

  5. Ta upp fisken och låt kallna i plastfolien i kylen.

  6. Majonnäs: Rosta kumminen i en torr, het stekpanna. Stöt den lätt i mortel. Låt kallna. Blanda kummin och majonnäs.

  7. Skär fiskrullen i ca 1 cm tjocka skivor genom plasten. Lossa ­därefter plasten försiktigt. Lägg ­skivorna på ett fat och klicka på majonnäs. Garnera med dill.

Vad tyckte du om receptet?