Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Mild och krämig paj som toppas med mjuka, vaniljkokta plommon. Mums!
Tärna smöret och blanda det med mjöl och florsocker. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg . Knåda inte, då drar degen ihop sig i pajformen. Platta till degen, lägg den i en plastpåse och låt vila i kylen i ca 30 min.
Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degen 2–3 mm tjock. Tryck ut den i en avlång pajform, ca 11 x 35 cm. Nagga degen i botten och grädda mitt i ugnen i ca 12 min tills den fått fin färg. Låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 150°.
Fyllning: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Vispa ihop ricotta, färskost, florsocker och citronskal med elvisp. Tillsätt ägg och äggula och vispa till en jämn smet. Häll fyllningen i pajskalet och grädda tarten mitt i ugnen i ca 30 min. Låt kallna. Ställ tarten i kylen i ca 1 tim.
Höj ugnsvärmen till 175°. Halvera och kärna ur plommonen. Strö ut farinsockret i en ugnssäker form klädd med bakplåtspapper. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ut fröna Lägg vaniljstång och –frön i formen. Lägg i plommonen med snittytan nedåt och täck med aluminiumfolie.
Tillaga plommonen mitt i ugnen i ca 15 min. Ta bort aluminiumfolien och vänd på plommonen. Tillaga dem i ytterligare 5–10 min tills de har mjuknat. Låt svalna.
Toppa tarten med plommonhalvor och ringla över vaniljskyn.