Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ricottapaj med tomatskörd och Västerbottensost

En vacker och smakrik paj som trots sitt utseende inte är svår att göra. Perfekt till kräftskivan – eller som vardagsmiddag. 

Ricottapaj med tomatskörd och Västerbottensost
Ricottapaj med tomatskörd och Västerbottensost
Ricottapaj med tomatskörd och Västerbottensost
Foto: Helén Pe

Pajdeg

  • 3,5 dlvetemjöl
  • 175 gsmör- kallt, i skivor
  • 1 msksenap- skånsk
  • 12 mskvatten- kallt, cirka

Fyllning

  • 600 gtomater- olika färger och storlekar
  • 3gula lökar
  • 2 msksmör
  • 250 gricotta
  • 2ägg
  • 2 mskvetemjöl
  • 2 dlost- riven, ex. Västerbottensost
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 1 mskolivolja

Garnering

  • 0,5 krukaoreganoblad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg mjöl och smör i en mixerskål och mixa till ett smul. Tillsätt senap och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg, gärna för hand på en arbets- bänk. Plasta in degen och lägg den i kyl i cirka 20 minuter.

  2. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk och fördela den i en form med löstagbar kant, 28 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Ställ i kyl i cirka 15 minuter.

  3. Förgrädda pajskalet i mitten ugnen i cirka 10 minuter.

  4. Skiva tomaterna och strö 1⁄2 tsk salt över. Låt rinna av i sil i cirka 15 minuter.

  5. Skala och skiva löken. Fräs den mjuk i smör i cirka 8 minuter på medelvärme. Låt svalna något. Rör ihop löken med ricotta, ägg, mjöl, ost, 1 tsk salt och peppar.

  6. Bred ut röran i pajskalet. Fördela tomaterna över fyllningen. Ringla över 1 msk olja.

  7. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka

    45 minuter tills fyllningen stannat. Garnera med oregano.

Vad tyckte du om receptet?