Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ricottapaj med basilika

Färdig i kylen, en paj med dekor och allt. Ljuvligt mild passar den att bjuda som entré på assiett med finstrimlad sallad.

Ricottapaj med basilika
Ricottapaj med basilika
Ricottapaj med basilika

Ingredienser

  • 2 dlvetemjöl
  • 100 gsmör
  • 0,5 tsksalt
  • 2 mskvatten- kallt
  • 1 dlströbröd

Fyllning

  • 4gelatinblad
  • 2basilika- krukor
  • 2vitlök- klyftor
  • 1 dlparmesan- färskriven (20 g)
  • 2,5 dlmatlagningsgrädde
  • 500 gricotta- (2 burkar)
  • 0,5 tsksalt
  • 0,5 krmchili
  • 1 mskolivolja

Ovanpå

  • 5tomater
  • 1 tskoregano- torkad

Servering

  • sallad- isbergs, roman- el krisp
  • olivolja- gärna med citronsmak

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225°. Mosa eller mixa mjöl, smör, salt och vatten smuligt. Tillsätt ströbrödet och tryck ut massan i bottnen på en form med löstagbar kant, 21–24 cm diameter. Grädda mitt i ugnen ca 8 min. Ta ut och låt kallna.

  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mixa den grovt skurna basilikan (utom blad till dekor) med vitlök, parmesan, 1 1/2 dl av grädden, ricotta, salt, chili och olja.

  3. Värm resten av grädden och smält de avrunna gelatinbladen i den. Dra av från värmen och låt svalna innan blandningen rörs ner i den gröna fyllningen.

  4. Häll massan i formen och ställ den kallt 3–4 timmar eller till nästa dag.

  5. Klyv tomaterna vid ”midjan”, peta ur kärnorna och skär det övriga i tunna klyftor och lägg på pajen. Så här blir även tomaterna hållbara, därför kan pajen faktiskt göras helt klar t o m dagen innan.

  6. Strö över oregano, garnera med basilika, droppa över olja och servera pajen med riktigt finskuren sallad.

Vad tyckte du om receptet?