Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ricottacheesecake med pinjenötter

En frisk och lätt cheesecake som också kan serveras med bär. Cheesecaken får en mild och fin smak av ricottaost och citron och har en lite lägre sötma.

Ricottacheesecake med pinjenötterRicottacheesecake med pinjenötterRicottacheesecake med pinjenötter
Foto: Åsa Swanberg/ BMB

Ingredienser

  • 15digestivekex
  • 50 gsmör

Fyllning

  • 2citroner
  • 500 gricottaost
  • 200 gnaturell färskost
  • 2 dlströsocker
  • 4ägg
  • 1 tskvaniljpulver- äkta
  • 1,5 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 50 gpinjenötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Mixa sönder kexen i en matberedare. Smält smöret. Mixa ner smöret i kex­smulorna. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 20 cm i diameter. Tryck ut smulorna i botten på formen. Grädda botten mitt i ugnen i ca 10 min. Låt den svalna.

  2. Fyllning: Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft. Vispa ihop ricotta, färskost och socker. Tillsätt äggen, ett i taget, under vispning. Rör i vaniljpulver, citronskal och -saft och sikta ner Maizena. Vispa det slätt. Bred ut smeten jämnt över bottnen.

  3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 1 tim tills fyllningen har stannat.

    Låt kakan kallna i formen.

  4. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Strö dem över cheesecaken och servera.

Vad tyckte du om receptet?