Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ricotta- och gräslökspaj med tomatsallad

Recept på ricotta- och gräslökspaj med tomatsallad. Tomater blir ofta blöta när man lagar dem i ugn. Här läggs de istället sist på pajen och blir en frisk sallad.

Ricotta- och gräslökspaj med tomatsallad
Ricotta- och gräslökspaj med tomatsallad
Ricotta- och gräslökspaj med tomatsallad

Ingredienser

  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 125 gsmör
  • 0,5 tsksalt
  • 1 mskvatten- –2 msk

Fyllning

  • 1citron
  • 250 gricottaost
  • 4ägg
  • 0,5 dlgräslök- finhackad
  • 1 mskolivolja- + 1 msk
  • 1 krmsvartpeppar- + 1 krm nymald
  • 500 gtomater- i olika färger och storlekar
  • 2 tskflingsalt

Garnering

  • gräslök

Gör så här

  1. Nyp ihop mjöl, smör och salt. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform, ca 28 i diameter. Nagga degen och ställ i frysen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 225°. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min, tills det fått fin färg.

  3. Fyllning: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 msk saft. Blanda citronskal, citronsaft, ricotta, ägg, gräslök,1 msk olja, salt och 1 krm peppar.

  4. Häll smeten i pajskalet och grädda ca 20 min, tills pajen stelnat men fortfarande är lite dallrig i mitten när formen skakas. Ta ut och låt pajen svalna.

  5. Skär tomaterna i tunna skivor. Lägg dem på pajen. Ringla över 1 msk olja. Strö över flingsalt och 1 krm peppar. Garnera med gräslök. 

Vad tyckte du om receptet?

Bonniers Vegetariska kokbok – klassikern alla borde ha hemma!

Köp den här – extrapris för prenumeranter! 

Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept:

Allt om Mat Vego