Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Den klassiska desserten Rhum baba är förberedelsernas dessert nummer ett! Savarinerna kan du baka och frysa in. Tina dem sedan och dränk in dem i sockerlagen dagen före. Förvara i kylskåp fram till servering. Även de inkokta bären kan förberedas någon dag i förväg.
Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen med grädden. Tillsätt socker, ägg och mjöl och arbeta till en smidig och kladdig deg. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 1 timme.
Bär: Skala och skiva ingefäran. Koka upp vatten och socker och lägg i ingefärsskivorna. Låt koka ca 5 min. Ta av lagen från värmen och tillsätt rommen.
Rör smöret mjukt och arbeta in i den färdigjästa degen. Fördela degen i 8 smorda och bröade formar, à 1 1/2 dl. Låt jäsa övertäckta till dubbel storlek ca 40 min. Sätt ugnen på 200°.
Grädda mitt i ugnen ca 20 min tills kakorna släpper från formarnas kanter. Låt kakorna stå kvar i formarna ca 5 min innan de stjälps upp och får kallna. Lägg kakorna i en plastburk.
Häll 2/3 av den varma sockerlagen över savarinerna. Samla upp den sockerlag som rinner ner i burken och skeda över kakorna. Upprepa tills kakorna blivit ordentligt genomdränkta och inte suger åt sig mer av sockerlagen.
Blanda bären med den resterande sockerlagen och låt koka upp.
Lägg upp savarinerna i skålar och servera med de inkokta bären samt lättvispad grädde.