Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Revbensspjäll med jordnötssås

Revbensspjäll med jordnötssås får en fin smak av citrongräs och vitlök. Den sötsalta blandningen av sweet chilisås och ljus soja ger extra god smak. Använder du tunna revbensspjäll räcker det med 25 minuters koktid.

Revbensspjäll med jordnötssåsRevbensspjäll med jordnötssåsRevbensspjäll med jordnötssås
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 1 kgrevbensspjäll- tjocka
  • 1,5 lvatten
  • 2citrongräs
  • 2vitlöksklyftor
  • 1röd chili- t ex spansk peppar
  • 0,5 dlfisksås- asiatisk

Pensling

  • 1 dlsweet chilisås
  • 0,5 dlsoja- ljus

Sås

  • 75 gjordnötter- rostade, salta + 25 g
  • 2,5 dlbuljong- från köttkoket
  • 1röd chili- t ex spansk peppar
  • 1vitlöksklyfta
  • 2 mskrapsolja
  • 2 dlkokosmjölk
  • 2 mskrårössocker
  • 2 msksoja- ljus
  • 1 msklime- pressad
  • 1 tskfisksås- asiatisk

Tillbehör

  • koriander

Gör så här

  1. Lägg köttet i en gryta. Häll på vattnet och låt koka upp. Skumma väl.

  2. Banka på citrongräsen med kniv-skaftet. Skala och skiva vitlöken. Skär chilin  i bitar, den behöver inte kärnas ur. Lägg citrongräs, vitlök och chili i grytan. Tillsätt fisksås. Låt sjuda under lock tills köttet är mört, ca 45 min. Låt köttet kallna i buljongen.

  3. Ta upp och skär köttet i bitar. Blanda sweet chili och soja och pensla bitarna runtom med blandningen. Grilla köttet direkt tills det fått fin färg och är genomvarmt.

  4. Sås: Mixa 75 g jordnötter med buljongen. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlöken. Fräs chili och vitlök i olja i en kastrull ca 3 min. Häll över de mixade jordnötterna och kokosmjölk. Tillsätt socker, soja, limesaft och fisksås. Låt sjuda ca 5 min.

  5. Grovhacka 25 g jordnötter och strö dem över revbensspjällen. Servera med koriander, sås och till exempel en nudelsallad.

Vad tyckte du om receptet?