Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Revbensspjäll med honungsglaze

I Danmark säljs oftast revbensspjäll med svålen kvar vilket inte är vanligt i Sverige. Här har vi gjort samma rätt men utan svål.

Revbensspjäll med honungsglaze
Revbensspjäll med honungsglaze
Revbensspjäll med honungsglaze

Ingredienser

  • 1 kgrevbensspjäll- tjockskuret
  • 1 tsksalt
  • 1 krmvitpeppar
  • 1 msksmör
  • 1 tskströsocker- till griljering

Glaze

  • 0,5 dlcitron- pressad
  • 0,5 dlhonung- flytande
  • 1vitlöksklyfta- pressad
  • 1lagerblad

Rostad majssås

  • 2 dlmajskorn
  • 2 dlgrädde- mellan- eller matlagnings
  • 2 krmsalt
  • 1 krmpeppar- nymald

Citronkokta morötter

  • 300 gmorötter
  • 3 dlhönsbuljong
  • 1lagerblad
  • 1citron

Potatis

  • 7potatisar- fasta kokta skalade
  • 1 msksmör
  • 0,5 mskrapsolja
  • 0,5 tsksalt

Gör så här

  1. Revbensspjäll: Skär ur benen med en vass kniv. Koka upp ca 1 1/2 liter vatten med 1 msk salt. Lägg i köttet, koka upp och skumma. Låt koka ca 60 minuter. Ta upp köttet, krydda med salt och peppar. Låt svalna något och skär det i portionsbitar.

  2. Sätt ugnen på grill. Blanda ingredienserna till glazen i en liten kastrull. Låt koka 2-3 minuter utan lock tills glasyren tjocknar något. Låt svalna.

  3. Hetta upp en stekpanna, bryn köttbitarna i smör på båda sidor, minska värmen och pensla med glaze runt om. Lägg köttet i en långpanna med den feta sidan uppåt, bred på glaze och strö på socker. Sätt in köttet i övre delen av ugnen. Stek tills sockret har karamelliserats, 3-5 minuter.

  4. Majssås: Rosta majskornen i het stekpanna 2-3 minuter under omrörning, häll på grädde och koka upp. Häll i mixer eller matberedare och kör till en sås. Sila eventuellt. Krydda med salt och peppar.

  5. Morötter: Skala och skär morötterna på längden. Koka upp buljongen med lagerblad och citronskal. Sjud morötterna ca 5 minuter tills de är mjuka, men fortfarande ger tuggmotstånd.

  6. Potatis: Forma potatisen till cylindrar. Bryn dem i smör och olja i stekpannan. Krydda med salt.

  7. Servering: Fördela majssåsen på 4 tallrikar som en spegel. Lägg på köttet och servera med citronkokta morötter och potatis.

Vad tyckte du om receptet?