Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Renytterfilé med potatis- och svamppuré, sherrysås och haricots verts

Recept på festlig rätt med renytterfilé, potatis- och svamppuré, sherrysås och haricots verts. Svamp och sherry är en god smakkombination som passar till renfiléns lite vilda smak. En lyxmiddag som varken kräver massor av tid eller förberedelser. Renfilén kan bytas ut mot lammfilé.

Renytterfilé med potatis- och svamppuré, sherrysås och haricots verts
Renytterfilé med potatis- och svamppuré, sherrysås och haricots verts
Renytterfilé med potatis- och svamppuré, sherrysås och haricots verts
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 400 grenytterfilé
  • 1 msksmör
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Puré

  • 800 gmandelpotatis
  • 200 gsvamp- gärna blandsvamp
  • 1schalottenlök
  • 2 msksmör- + 2 msk
  • 0,5 tsksalt- + 1 tsk
  • 2 dlmjölk

Sås

  • 2schalottenlökar
  • 1 msksmör- + 1 msk
  • 1 dlsherry- halvtorr
  • 1,5 dlvatten
  • 2 mskgrönsaksfond- konc
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena

Haricots verts

  • 150 gharicots verts- färska
  • 1schalottenlök
  • 1 msksmör
  • 0,5 tsksalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Bryn köttet runt om i smör. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 58°, beräkna ca 20 min. Ta ut och låt köttet vila ca 10 min innan det skärs i skivor.

  2. Puré: Skala potatisen och skär den eventuellt i mindre bitar. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Stek svamp och lök i 2 msk smör tills svampen fått fin färg. Krydda med 1/2 tsk salt.

  3. Låt potatisen rinna av. Mosa den med elvisp tillsammans med 2 msk smör. Tillsätt mjölken och vispa snabbt till ett luftigt mos. Krydda med 1 tsk salt och blanda i svampfräset, spara gärna lite till garnering.

  4. Sås: Skala och finhacka löken. Fräs den i 1 msk smör ca 2 min. Häll på sherryn och låt koka tills hälften återstår. Häll i vattnet och tillsätt fonden. Låt koka ca 5 min. Red med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten och vispa i 1 msk smör.

  5. Bönor: Ansa bönorna. Skala och skiva löken. Stek bönor och lök i smör tills de fått fin färg. Krydda med salt.

  6. Servera köttet med puré, sås och bönor.

    Foto: Per Ranung

    Renytterfile-med-potatis--och-svamppure

Vad tyckte du om receptet?