Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Renstek med mandelpotatiskaka och inlagd gurka

Recept på renstek med mandelpotatiskaka och inlagd gurka. Festmat och comfort food i ett. Syran från gurkan ger en fin smakbrytning.

Renstek med mandelpotatiskaka och inlagd gurka
Renstek med mandelpotatiskaka och inlagd gurka
Renstek med mandelpotatiskaka och inlagd gurka
Renstek med mandelpotatiskaka och inlagd gurka - lyxig nyårsfest Foto: Charlie Drevstam

Renstek med mandelpotatiskaka och inlagd gurka

  • 1,5 kgrenstek
  • 20enbär
  • 1,5 tsksalt
  • 0,5 tsksvartpeppar- nymald
  • 2morötter
  • 4schalottenlökar
  • 2 msksmör
  • 1 lvatten
  • 3 mskviltfond- konc

Sås

  • sky- från steken
  • 2 dlrött vin
  • 1,5 dlvispgrädde
  • 1 mskbalsamvinäger
  • 2 mskmessmör
  • 1,5 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena

Inlagd gurka

  • 1gurka
  • 1,5 dlvatten
  • 1 dlströsocker
  • 0,5 dlättiksprit- (12 %)
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Mandelpotatiskaka

  • 1,5 kgmandelpotatis
  • 75 gsmör
  • 2 tsksalt
  • 2 krmvitpeppar- nymald

Tillbehör

  • morotsstavar- lättkokta

Gör så här

  1. Kött: Ta bort eventuellt nät från köttet. Putsa köttet. Krossa enbären och blanda med salt och peppar. Gnid in blandningen i köttet och låt det ligga i rumstemperatur ca 15 minuter.

  2. Skala och skär morötterna i bitar. Skala och halvera löken.

  3. Bryn köttet runt om i smör i en stekgryta. Lägg morötter och lök runt om och tillsätt vatten och fond. Låt puttra under lock ca 40 minuter, till 63–65° innertemperatur. Ta upp och låt steken vila under aluminiumfolie.

  4. Gurka: Skär gurkan i tunna skivor, gärna med osthyvel. Blanda vatten, socker och ättika och rör tills sockret lösts upp. Tillsätt salt och peppar.

  5. Vänd ner gurka i lagen och låt stå i kylen ca 1 timme före servering.

  6. Potatiskaka: Sätt ugnen på 250°. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Smält smöret. Klä en form invändigt med bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter. Lägg ett lager potatis i bottnen på formen och pensla med smör. Strö på lite salt och peppar. Varva potatis, salt och peppar i formen och pensla mellan varven med smör.

  7. Täck formen med aluminiumfolie och tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta av folien och tillaga ytterligare ca  30 minuter, tills ytan fått fin färg.

  8. Sås: Häll vin, grädde och vinäger i grytan och låt puttra ca 5 minuter. Rör i messmöret. Blanda eventuellt ut majsstärkelse i lite kallt vatten och vispa ner i skyn. Låt koka upp.

  9. Skär köttet i skivor och servera med sås, mandelpotatiskaka, inlagd gurka och eventuellt lättkokta morötter.

Vad tyckte du om receptet?