Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på renstek med mandelpotatiskaka och inlagd gurka. Festmat och comfort food i ett. Syran från gurkan ger en fin smakbrytning.
Kött: Ta bort eventuellt nät från köttet. Putsa köttet. Krossa enbären och blanda med salt och peppar. Gnid in blandningen i köttet och låt det ligga i rumstemperatur ca 15 minuter.
Skala och skär morötterna i bitar. Skala och halvera löken.
Bryn köttet runt om i smör i en stekgryta. Lägg morötter och lök runt om och tillsätt vatten och fond. Låt puttra under lock ca 40 minuter, till 63–65° innertemperatur. Ta upp och låt steken vila under aluminiumfolie.
Gurka: Skär gurkan i tunna skivor, gärna med osthyvel. Blanda vatten, socker och ättika och rör tills sockret lösts upp. Tillsätt salt och peppar.
Vänd ner gurka i lagen och låt stå i kylen ca 1 timme före servering.
Potatiskaka: Sätt ugnen på 250°. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Smält smöret. Klä en form invändigt med bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter. Lägg ett lager potatis i bottnen på formen och pensla med smör. Strö på lite salt och peppar. Varva potatis, salt och peppar i formen och pensla mellan varven med smör.
Täck formen med aluminiumfolie och tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta av folien och tillaga ytterligare ca 30 minuter, tills ytan fått fin färg.
Sås: Häll vin, grädde och vinäger i grytan och låt puttra ca 5 minuter. Rör i messmöret. Blanda eventuellt ut majsstärkelse i lite kallt vatten och vispa ner i skyn. Låt koka upp.
Skär köttet i skivor och servera med sås, mandelpotatiskaka, inlagd gurka och eventuellt lättkokta morötter.