Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Renskavsgryta med kantareller och lingon

Höstens goda råvaror i en klassisk renskavsgryta som är god och mustig. Riktig comfort food med kantareller, grädde och lingon.

Renskavsgryta med kantareller och lingon
Renskavsgryta med kantareller och lingon
Renskavsgryta med kantareller och lingon
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2 pktrenskav- fryst (à 240 g)
  • 1gul lök
  • 250 grotselleri
  • 200 gmorötter
  • 150 gkantareller- färska eller frysta
  • 2 msksmör- + 2 msk
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 5 dlmellangrädde
  • 3 dlvatten
  • 4 mskkonc kalvfond- eller viltfond
  • 3 mskljus soja
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 0,5 krukatimjan
  • 0,5 dllingon

Tillbehör

  • potatismos- eller kokt potatis
  • lingon- rårörda

Gör så här

  1. Halvtina skavet. Skala och strimla löken. Skala och tärna rotselleri och morötter. Ansa och skär svampen i mindre bitar. 

  2. Stek lök och rotfrukter i 2 msk smör i en stekpanna på hög värme i ca 5 min. Lägg lök och rotfrukter i en gryta.

  3. Bryn skav och svamp i två omgångar på högsta värme i stekpannan i 2 msk smör. Krydda med salt och peppar.

  4. Lägg kött och svamp i grytan. Häll på grädde och vatten och tillsätt fond och soja. Låt sjuda under lock i 10-15 min.

  5. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och blanda ner i grytan. Låt koka ytterligare i ca 2 min.

  6. Repa och finhacka timjanen. Rör i timjan och lingon i grytan.

  7. Servera grytan med potatismos och rårörda lingon.

Vad tyckte du om receptet?