Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Renskavsgryta med champinjoner och röd steklök

Det här är en fantastiskt god vild rätt! Renskav, röd steklök och champinjoner förenas i en ljuvlig gryta som jag serverar med matvete och rårörda lingon.

Renskavsgryta med champinjoner och röd steklök
Renskavsgryta med champinjoner och röd steklök
Renskavsgryta med champinjoner och röd steklök
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1 nätröda steklökar- små (250 g)
  • 100 gchampinjoner- färska, gärna små
  • 50 gsmör- till grytan
  • 2 pktrenskav- fryst, halvtinade, (à 240 g)
  • 50 gsmör- till pannan
  • 2 mskvetemjöl
  • 3 dlvatten
  • 2 mskviltfond- eller kantarellfond
  • 2 dlvispgrädde
  • 2 mskvinbärsgelé- röd eller svart
  • salt
  • svartpeppar- nymalen
  • 1 förpsockerärter- färska (150 g)

Rårörda lingon

  • 4 dllingon
  • 11,5 dlströsocker

Till servering

  • matvete- eller ris

Gör så här

  1. Börja med att råröra lingonen. Lägg bär och socker i en skål. Rör tills sockret löst sig. Det brukar ta cirka 10 minuter. Ställ åt sidan.

  2. Koka matvete eller ris enligt anvisning på förpackningen.

  3. Koka steklökarna i vatten i 5 minuter. Häll av och skölj i kallt vatten. Skala lökarna och ställ åt sidan.

  4. Hetta upp smör i en gryta och fräs champinjonerna hela om de är små, halvera dem annars. Ställ åt sidan.

  5. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs den halvtinade renskaven. Dela den efterhand som den lossnar och lägg över i grytan.

  6. Pudra över vetemjöl och fräs 1 minut. Rör om. Häll på vatten, fond och grädde. Koka upp och låt sjuda samman i 1–2 minuter.

  7. Smaka av med gelé, salt och nymalen svartpeppar.

  8. Strimla sockerärterna och lägg i grytan tillsammans med steklökarna.

  9. Rör om och servera den vilda grytan med riset eller matvetet och de rårörda lingonen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept ur "Grytor med tillbehör" av Monika Ahlberg (Lind & Co). Boken hittar du bland annat på Adlibris.

Recept från Mitt kök