Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Renfilé med rödvinssås, potatispuré med vaniljrostade rotsaker

Recept på renfilé med rödvinssås, potatispuré med vaniljrostade rotsaker. Vanilj återfinns som smaksättning av både såsen och rotsakerna.

Renfilé med rödvinssås, potatispuré med vaniljrostade rotsakerRenfilé med rödvinssås, potatispuré med vaniljrostade rotsakerRenfilé med rödvinssås, potatispuré med vaniljrostade rotsaker
Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 800 grenytterfilé
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 msksmör

Rödvinssås

  • 2vaniljstänger
  • 2schalottenlökar
  • 1vitlöksklyfta
  • 3katrinplommon
  • 1 msksmör
  • 2 mskrårössocker
  • 4 stjälkartimjan
  • 1 flaskarött vin- (75 cl)
  • 4 dlvatten
  • 1 dlkalvfond- konc
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 2 msksmör
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1,5 mskrårössocker

Potatispuré

  • 1,6 kgpotatis- mjölig, gärna mandel-
  • 300 gvästerbottensost
  • 30 gkarljohansvamp- torkad
  • 4 dlmjölk
  • 50 gsmör
  • 2 krmvitpeppar- nymald

Vaniljrostade rotsaker

  • 300 gmorötter
  • 300 gkålrot
  • 300 gpalsternacka
  • 50 gsmör
  • 2vaniljstänger- frön från
  • 2 tskflingsalt

Garnering

  • timjan

Gör så här

  1. Rödvinsås: Klyv vaniljstängerna, skrapa ur fröna och spara dem till rotsakerna.

  2. Skala och grovhacka schalottenlök, vitlök och katrinplommon. Smörfräs hacket utan att det tar färg. Tillsätt råsocker, timjan och de urskrapade vaniljstängerna. Häll på vin, vatten och fond och koka ihop mängden till ca 7 dl. Sila buljongen.

  3. Vid servering värms buljongen och reds med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Vispa slutligen ner en smörklick och smaka av med salt, peppar och rårörsocker.

  4. Potatispuré: Skala och koka potatisen i saltat vatten. Riv osten. Bryt svampen i mindre bitar och lägg den i blöt i 3 dl hett vatten ca 15 min.

  5. Häll av potatisvattnet, ånga av potatisen. Tillsätt den heta mjölken och smöret och vispa till mos med elvisp. Vänd till sist ner osten och den väl avrunna svampen.

  6. Smaka av med salt och peppar och lägg upp i smorda portionsformar eller i ett par större gratängformar. Gratinera den inför serveringen 225° ugn ca 10 minuter.

  7. Vaniljrostade rotsakerna: Skala och skär rotsakerna i strimlor. Smält smöret och blanda ner vaniljfröna.

  8. Lägg rotsakerna på plåt med bakplåtspapper. Häll över vaniljsmöret och blanda väl. Salta och rosta i 250° ugn ca 30 min. Rör om var tionde minut.

  9. Renfilé: Salta, peppra och bryn köttet runt om i smör.

  10. Färdigstek inför serveringen 150° ugn till 60° innertemperatur 20 min.

  11. Ta ut och låt köttet vila smörgåspapper en stund innan det skärs upp. Arrangera portionerna på varma tallrikar och garnera med timjan.

Vad tyckte du om receptet?

Rätt ugnstemperatur på renfilén

Sophie Berlin: För att få till det med de olika ugnstemperaturerna föreslår jag att man gör så här:

Börja med att steka köttet, men ta ut det ett par minuter tidigare och lägg det att vila.

Höj därefter värmen och ställ in rotsakerna. När tio minuter återstår ställer du även in portionsformarna, på samma grader. Eftersom de ska gratineras bör de stå högst upp i ugnen. Var uppmärksam så att de inte bränns vid.

Köttet kan värmas på något de sista minuterna tillsammans med rotsakerna.