Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Renytterfilé med konjakssås, brysselkål, enbärspotatis och picklade lingon

Renfilén är endast kryddad med salt och peppar, inget annat behövs för att lyfta den fina viltsmaken. Renfilé finns att köpa i frysdisken i välsorterade livsmedelsbutiker.

Renytterfilé med konjakssås, brysselkål, enbärspotatis och picklade lingon
Renytterfilé med konjakssås, brysselkål, enbärspotatis och picklade lingon
Renytterfilé med konjakssås, brysselkål, enbärspotatis och picklade lingon
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 grenytterfilé
  • 2 msksmör
  • 4timjankvistar
  • 1 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar

Sås

  • 1bananschalottenlök
  • 1 msksmör
  • 0,5 dlkonjak
  • 2 dlvispgrädde
  • 1 dlvatten
  • 1,5 mskkonc viltfond
  • 1 tskmajsstärkelse (Maizena)

Potatis

  • 600 gpotatis
  • 8enbär
  • 2 msksmör
  • 1 tsksalt

Brysselkål

  • 250 gbrysselkål- färsk eller fryst
  • 2 msksmör
  • 1 mskströsocker
  • 1 tsksalt

Picklade lingon

  • 1 dllingon
  • 1 mskättiksprit (12 %)
  • 2 mskströsocker
  • 3 mskvatten

Garnering

  • timjan

Gör så här

  1. Lingon: Blanda lingonen med ättika, socker och vatten. Låt stå i rumstemperatur medan kött och tillbehör tillagas.

  2. Sätt ugnen på 150°. Putsa köttet och bryn det runtom i smör tillsammans med timjankvistarna. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 58° innertemperatur, beräkna ca 20 min.

  3. Potatis: Skala potatisen. Skiva den tunt. Skölj potatisen noga i kallt vatten och torka den i en ren kökshandduk. Krossa enbären och finhacka dem. Stek potatisen i smör tills den fått fin färg. Strö över enbären och krydda med salt. Lägg potatisen i en ugnssäker form och ställ den i ugnen bredvid köttet. Tillaga ca 15 min.

  4. Sås: Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i en kastrull ca 2 min. Häll på konjaken och låt koka upp. Tillsätt grädde, vatten och fond och låt sjuda ca 10 min. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner redningen i såsen.

  5. Brysselkål: Ansa eller tina brysselkålen. Skär den i halvor. Stek brysselkålen i smör, färsk ca 10 min fryst ca 5 min. Strö över sockret och låt det karamelliseras under omrörning. Krydda med salt.

  6. Skär köttet i skivor. Mixa såsen slät och skummig med mixerstav. Servera köttet med sås, potatis, brysselkål och lingon. Garnera med timjan.

Vad tyckte du om receptet?