Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Rustik och härlig höstmat, serveras med en god messmörssås
Skala och hacka löken fint. Lägg lök, ströbröd och torkade trattkantareller i en bunke. Tillsätt vatten och grädde. Låt svälla i 20 minuter.
Tillsätt renfärs, bacon, ägg, salt och peppar. Arbeta ihop till en smidig färs. Forma små, runda köttbullar med oljade händer och lägg på ett smörpapper. Stek dem i omgångar i en het stekpanna med smör i cirka 5 minuter. Ta upp köttbullarna och skölj ur panna med vatten mellan omgångarna. Sila skyn i en kastrull till såsen.
Sås: Vispa ner majsstärkelse i skyn. Koka upp under omrörning. Tillsätt kalvfond, grädde, messmör och koka i 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Picklad morot: Skala morötterna, fortsätt sedan att skala remsor av morötterna med potatisskalaren.
Blanda en lag av ättiksprit, strösocker, vatten och korianderfrön. Koka upp. Tillsätt morots remsorna och låt dem svalna i lagen i 30 minuter. Ställ kallt till serveringen.
Blomkål: Skölj och ansa blomkålshuvudet och ta tillvara blasten och skär den i bitar, som wokas lätt i en stekpanna med olja. Salta och peppra.
Skär loss buketterna och skiva två stycken i tunna skivor och lägg på ett bakplåtspapper, ringla över olja och flingsalt och rosta i mitten av ugnen på 225 grader i 3–5 minuter.
Lägg resten av blomkålsbuketterna i en gryta och häll över kokande lättsaltat vatten. Koka dem mjuka i cirka 10 minuter. Häll av vattnet och mixa blomkålen med smör och grädde till en puré. Smaka av med salt och peppar.
Servera renköttbullarna på en bädd av wokad blomkålsblast, krämig blomkålspuré, rostad blomkål, picklad morot och sås vid sidan om. Garnera med lingon.
Recept från Mitt kök