Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Renfärsköttbullar med picklad morot & blomkål

Rustik och härlig höstmat, serveras med en god messmörssås

Renfärsköttbullar med picklad morot & blomkål
Renfärsköttbullar med picklad morot & blomkål
Renfärsköttbullar med picklad morot & blomkål
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1gul lök
  • 0,5 dlströbröd
  • 1 dlvatten
  • 0,5 dltrattkantareller- torkade smulade, cirka 5 g eller 1 dl hackade förvällda (uteslut vattnet i så fall)
  • 2 dlmatlagningsgrädde
  • 500 grenfärs
  • 140 gbacon- finhackat
  • 1ägg
  • salt
  • peppar
  • 2 msksmör
  • 3 dlvatten

Sås

  • 3 dlsteksky
  • 1,5 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 1 mskkalvfond
  • 0,5 dlvispgrädde
  • 12 mskmessmör
  • salt- peppar

Picklad morot

  • 2morötter
  • 0,5 dlättiksprit- 12 procent
  • 0,5 dlströsocker
  • 0,75 dlvatten
  • 10korianderfrön

Blomkål

  • 1blomkålshuvud
  • 2 mskrapsolja
  • 2 msksmör
  • 1 dlvispgrädde
  • flingsalt och peppar

Till garnering

  • lingon

Gör så här

  1. Skala och hacka löken fint. Lägg lök, ströbröd och torkade trattkan­tareller i en bunke. Tillsätt vatten och grädde. Låt svälla i 20 minuter.

  2. Tillsätt renfärs, bacon, ägg, salt och peppar. Arbeta ihop till en smidig färs. Forma små, runda köttbullar med oljade händer och lägg på ett smörpapper. Stek dem i omgångar i en het stekpanna med smör i cirka 5 minuter. Ta upp köttbullarna och skölj ur panna med vatten mellan omgångarna. Sila skyn i en kastrull till såsen.

  3. Sås: Vispa ner majsstärkelse i skyn. Koka upp under omrörning. Tillsätt kalvfond, grädde, messmör och koka i 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.

  4. Picklad morot: Skala moröt­terna, fortsätt sedan att skala remsor av morötterna med potatisskalaren.

  5. Blanda en lag av ättiksprit, strösocker, vatten och korian­derfrön. Koka upp. Tillsätt morots­ remsorna och låt dem svalna i lagen i 30 minuter. Ställ kallt till serveringen.

  6. Blomkål: Skölj och ansa blomkålshuvudet och ta tillvara blasten och skär den i bitar, som wokas lätt i en stekpanna med olja. Salta och peppra.

  7. Skär loss buketterna och skiva två stycken i tunna skivor och lägg på ett bakplåtspapper, ringla över olja och flingsalt och rosta i mitten av ugnen på 225 grader i 3–5 minuter.

  8. Lägg resten av blomkålsbuket­terna i en gryta och häll över kokande lättsaltat vatten. Koka dem mjuka i cirka 10 minuter. Häll av vattnet och mixa blomkålen med smör och grädde till en puré. Smaka av med salt och peppar.

  9. Servera renköttbullarna på en bädd av wokad blomkålsblast, krämig blomkålspuré, rostad blomkål, picklad morot och sås vid sidan om. Garnera med lingon.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök