Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rau Muong Xao Nam Huong – vattenspenat stekt med shiitake

Recept på Rau Muong Xao Nam Huong – vattenspenat stekt med shiitake. Torkade tofubollar finns i asiatiska butiker. Bollarna behöver marineras för att få god smak. Svampbuljongen ger den mustiga umamismaken.

Rau Muong Xao Nam Huong – vattenspenat stekt med shiitake
Rau Muong Xao Nam Huong – vattenspenat stekt med shiitake
Rau Muong Xao Nam Huong – vattenspenat stekt med shiitake
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 400 gmorning glory- (vatten-spenat)
  • 8shiitakesvampar- torkade
  • 35 gtofubollar- torkade
  • 1schalottenlök- asiatisk   eller vanlig schalottenlök, + 2
  • 2 dlvatten
  • 0,5 tsksvampbuljongpulver- + 0,5 tsk eller 1/2 + 1/2 svampbuljongtärning
  • 1 krmchiliflakes
  • 1vitlöksklyfta
  • 0,5röd chili- t ex spansk peppar
  • 3 mskrapsolja
  • 2 msksoja- vietnamesisk eller thailändsk
  • 1 tskmuscovadosocker- mörkt

Friterad lotusrot

  • 1 bitlotusrot- ca 10 cm
  • 3 dlrapsolja

Gör så här

  1. Häll kokande vatten över svampen och låt stå ca 30 min. Häll kokande vatten över tofun och låt stå ca 10 min. Skala och finhacka 1 lök.

  2. Låt tofun rinna av och blanda med 2 dl vatten, lök, 1/2 tsk svampbuljongpulver eller smulad buljongtärning och chiliflakes. Låt stå ca 20 min.

  3. Friterad lotusrot: Skär lotusroten i tunna skivor, gärna på mandolin. Hetta upp oljan till 170°. Fritera skivorna, några i taget, tills de är gyllengula och krispiga. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

  4. Skölj spenaten och skär av de grövre stjälkarna i ca 10 cm långa bitar. Spara dem.

  5. Låt svampen rinna av. Skär bort foten och skär hatten i breda strimlor. Låt tofun rinna av. Skala och finhacka 2 asiatiska lökar och vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin.

  6. Stek lök och vitlök i olja i en stor stekpanna. Tillsätt svamp och tofu och stek ca 2 min. Häll över sojan och tillsätt chili och socker. Låt steka ytterligare ca 2 min. Blanda i spenaten, både stjälkar och blad. Krydda med 1/2 tsk svampbuljongpulver och stek under omrörning ca 1 minut.

  7. Lägg upp spenaten på ett fat och garnera med lotusrot.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Minh du Alneng