Recept av Minh du Alneng
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på Rau Muong Xao Nam Huong – vattenspenat stekt med shiitake. Torkade tofubollar finns i asiatiska butiker. Bollarna behöver marineras för att få god smak. Svampbuljongen ger den mustiga umamismaken.
Häll kokande vatten över svampen och låt stå ca 30 min. Häll kokande vatten över tofun och låt stå ca 10 min. Skala och finhacka 1 lök.
Låt tofun rinna av och blanda med 2 dl vatten, lök, 1/2 tsk svampbuljongpulver eller smulad buljongtärning och chiliflakes. Låt stå ca 20 min.
Friterad lotusrot: Skär lotusroten i tunna skivor, gärna på mandolin. Hetta upp oljan till 170°. Fritera skivorna, några i taget, tills de är gyllengula och krispiga. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
Skölj spenaten och skär av de grövre stjälkarna i ca 10 cm långa bitar. Spara dem.
Låt svampen rinna av. Skär bort foten och skär hatten i breda strimlor. Låt tofun rinna av. Skala och finhacka 2 asiatiska lökar och vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin.
Stek lök och vitlök i olja i en stor stekpanna. Tillsätt svamp och tofu och stek ca 2 min. Häll över sojan och tillsätt chili och socker. Låt steka ytterligare ca 2 min. Blanda i spenaten, både stjälkar och blad. Krydda med 1/2 tsk svampbuljongpulver och stek under omrörning ca 1 minut.
Lägg upp spenaten på ett fat och garnera med lotusrot.
Recept av Minh du Alneng