När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
2zucchini- (à 300 g)
1aubergine- (à 250 g)
1fänkålsstånd
3paprikor- i olika färger
0,5 dlörtkryddor- finhackade, t ex timjan, rosmarin
2 mskolivolja- + 1 msk
1 tsksalt- + 1 tsk
1gul lök
3vitlöksklyftor
2 msktomatpuré
2 burkartomater- hela (à 400g)
1 dlvatten
Ev tillbehör
100 gfetaost
pasta
chilikrydda
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Skölj och skär squash, aubergine och fänkål i jämnstora bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar.
Foto: Lina Eriksson
Ratatouille - Skölj och skär squash, aubergine och fänkål
Fördela grönsakerna och hälften av örterna på en plåt. Ringla över 2 msk olja. Strö över 1 tsk salt. Ugnsrosta grönsakerna mitt i ugnen 25-30 min. De ska få lite färg.
Foto: Lina Eriksson
Ratatouille - Ugnsrosta grönsakerna
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i 1 msk olja i en kastrull. Blanda ner tomatpuré och låt fräsa med en kort stund. Häll på hela tomater och vatten. Dela tomaterna med en gaffel. Används torkade örter, tillsätt dem här.
Foto: Lina Eriksson
Ratatouille - Fräs olja, vitlök och tomatpuré i kastrull
Sjud såsen ca 10 min. Smaka av med 1 tsk salt. Blanda ner de ugnsrostade grönsakerna och resten av de hackade örterna i såsen. Vänd runt försiktigt.
Foto: Lina Eriksson
Ratatouille - Blanda ner de ugnsrostade grönsakerna i såsen
Här har vi valt att göra ratatouille med ugnsrostade grönsaker som vänds ner i en kryddig tomatsås. Då får den koncentrerad smak utan att kokas ihop till en enda röra. De färska örterna kan ersättas med 1 msk herbes de Provence.
Aubergine – så blir det rätt
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 4 · 38 röster)
Här har vi valt att göra ratatouille med ugnsrostade grönsaker som vänds ner i en kryddig tomatsås. Då får den koncentrerad smak utan att kokas ihop till en enda röra. De färska örterna kan ersättas med 1 msk herbes de Provence.
Aubergine – så blir det rätt
• När du köper aubergine ska du ta de exemplar som är fasta men som också har en liten mjukhet. Den vanligaste auberginen är mörklila. Men allt fler mataffärer har börjat ta in andra varianter, som den randiga. En mogen aubergine ska ge efter lite när man trycker lätt på den.
• Strö lite salt på aubergineskivorna för att dra ut den lite beska smaken, låt ligga ca 15 minuter. Det behövs inte om auberginerna är små.
• När du steker aubergine i olja ska du ha hög värme. Annars suger den åt sig för mycket olja och blir kladdig.
• Du förvarar auberginen bäst i kylskåpets grönsakslåda. Tillagad aubergine går utmärkt att frysa.