Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Rårörd saft brukar kallas dricka. Vill du förvara ”drickan” under en längre tid är det bäst att frysa in den, i och med att den inte kokas. Drickan späds som vanlig saft. Av de överblivna bären går bra att koka sylt.
Klyv vaniljstången på längden, skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg även ner själva stången. Häll på vattnet. Koka upp och dra från värmen. Låt kallna.
Lägg hallonen i en rymlig bunke. Häll på det kalla vaniljvattnet, även vaniljstången. Tillsätt citronsyran.
Täck över bunken med plastfolie. Låt stå i kylen över natten.
Häll upp bärmassan i en silduk. Låt självrinna 30–45 minuter.
Mät upp saften och tillsätt socker. Rör tills sockret löst sig. Skumma saften noga.
Häll upp saften på väl rengjorda flaskor, ända upp till kanten, och sätt på en kork. Förvara saften i kylskåpet. Om saften ska frysas, tänk då på att inte fylla upp ända till kanten.
Recept från Mitt kök