Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Råriven rödbeta, granité av vilda hallon och klickar med fåryoghurt

Jordigheten hos en riktigt bra rödbeta är fantastiskt gott tillsammans med den somriga parfymen av hallon, allra helst vilda. Fåryoghurten bidrar med sin lite stalliga karaktär och fet krämighet.

Desserten med råriven rödbeta med salt och ättika började som ett köttgarnityr men visade sig vara väldigt god tillsammans med hallon.

- Vi fryser in hallonen och tinar dem sedan så att juicen sipprar ut. Sedan fryser vi juicen till en granité och resten kokar vi sylt på. Yoghurten kommer från Oviken ost, säger Magnus Nilsson.

Råriven rödbeta, granité av vilda hallon och klickar med fåryoghurtRåriven rödbeta, granité av vilda hallon och klickar med fåryoghurtRåriven rödbeta, granité av vilda hallon och klickar med fåryoghurt

Ingredienser

 • 6rödbetor- små, fina
 • 1 tskättiksprit- (12 %)
 • 1 mskbjörklövsolja- eller gräsig olivolja
 • 0,5 tsksalt
 • 1 krmsvartpeppar- nymald

Granité

 • 500 ghallon- helst vilda frysta
 • 1 mskströsocker

Tillbehör

 • 3 dlfåryoughurt

Gör så här

 1. Granité: Tina hallonen i en sil så att vätskan som tränger ut kan droppa ner i en bunke och tas om hand. Rör eller pressa inte ut saften. Smaka av saften med socker. Det går inte på förhand att ange sockermängd eftersom det beror på bärens egen sötma vilken varierar mycket. Det ska smaka mycket hallon, friskt och lite syrligt, då är det perfekt. Det som blivit kvar i silen kan man råröra med lite socker och förvara i kylen under några dagar och njuta till morgonfilen. Frys in saften i en skål.

 2. Skala och finriv rödbetorna. Smaksätt med ättiksprit, olja, salt och peppar. Det skall vara ganska väl kryddat, som en god sallad till en kötträtt.

 3. Servering: Ta ut granitén och skrapa den med en gaffel till något som liknar rosa snö. Klicka upp små högar med yoghurt, rödbeta och granité på tallrikar och servera genast.

Vad tyckte du om receptet?