Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Råriven pumpakaka med pekannötter

Råriven pumpakaka med pekannötter blir härligt ”sticky”. Den söta pumpan passar bra i en paj tillsammans med pekannötter. 

Råriven pumpakaka med pekannötterRåriven pumpakaka med pekannötterRåriven pumpakaka med pekannötter
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 1 tskströsocker
  • 1 tskvaniljsocker
  • 150 gsmör
  • 1ägg

Fyllning

  • 750 gbutternutpumpa
  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 2,5 dlströsocker
  • 2ägg
  • 1citron
  • 1 dlpekannötter

Tillbehör

  • vaniljglass- eller lättvispad grädde

Gör så här

  1. Hacka ihop mjöl, socker, vaniljsocker och smör till en smulig deg eller blanda degen i en matberedare. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Låt pajskalet vila i frysen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 225°. Täck kanten på formen med aluminiumfolie, tryck till ordentligt runt om så att den ger stöd åt kanterna. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min. Ta ut pajen, ta bort folien och grädda ytterligare 5–10 min.

  3. Fyllning: Skär bort det tjocka skalet på pumpan. Kärna ur den och riv den grovt på rivjärn. Rör smör och socker krämigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och blanda ner det i smeten  med pumpa och nötter.

  4. Sänk ugnsvärmen till 200°. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min. Ta ut och låt svalna något. Servera pajen ljummen med vaniljglass eller lättvispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?