Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rårakor med löjrom i plättlagg

Precis så här serverar vi rårakor med löjrom på Lilla Ego - direkt i plättlaggen - säger Tom Sjöstedt, en av Lilla Egots två ägare. 

Rårakor med löjrom i plättlaggRårakor med löjrom i plättlaggRårakor med löjrom i plättlagg
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 400 gpotatis
  • 75 gsmör
  • 0,5 tsksalt

Ingredienser

  • 0,5 dlcitron- pressad
  • 0,5 dlvatten
  • 2,5 mskströsocker
  • 1 mskagar agar
  • hushållsfärg- ev gul

Tillbehör

  • 3 dlgräddfil
  • 0,5silverlök
  • 120 glöjrom- gärna från Bottenviken

Garnering

  • 0,5 dlkörvel- plockad
  • 0,5 dldill- plockad

Gör så här

  1. Häll gräddfilen i ett kaffefilter och låt rinna av i kylen ca 6 timmar, men gärna över natten.

  2. Citrongelé: Sila och värm ­citronsaften. Koka upp vatten, socker, agar-agar och hushållsfärg. Tillsätt citronsaften och låt koka upp på nytt. Häll vätskan i en form klädd med plastfilm, ca 8 cm i diameter, och låt stelna i kylen ca 2 timmar.

  3. Skala och riv potatisen. Krydda med salt. Krama ut stärkelsen. Smält smöret och låt det stå ca 5 min så att det klarnar. Stek ca 16 gyllenbruna rårakor av ­potatisen i det klara smöret i en ­plättlagg ca 2 min på varje sida.

  4. Skala och skär löken i tunna ­ringar. Skär citrongelén i små ­kuber. Lägg gräddfil på tallrikar och toppa med lök. Lägg löjrommen i en liten spritspåse. Servera till rårakorna med gelé, körvel och dill.

Vad tyckte du om receptet?

Provkökets tips:

Rårakorna kan stekas färdigt,

vila på galler och värmas upp

i ugn på galler, 150° ca 10 min,

vid servering.