Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rårakor med kallrökt lax

Recept på rårakor med kallrökt lax och sockersaltad rödlök. Om det bara finns färskpotatis i butik så ta bakpotatis till den här rätten, de brukar finnas året om.

Rårakor med kallrökt laxRårakor med kallrökt laxRårakor med kallrökt lax
Foto: Ulrika Pousette

Rårakor med kallrökt lax och sockersaltad rödlök

  • 1 kgpotatis
  • 1 msksalt
  • 1 krmsalt
  • 0,5 tsksvartpeppar- nymald
  • 1rödlök
  • 1citron
  • 2 krmströsocker
  • 2 mskrapsolja

Tillbehör

  • 400 gkallrökt lax- i tunna skivor
  • 2 dlgräddfil
  • 80 gbabyspenat

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Skala och riv potatisen på grova delen av rivjärnet. Krama ut så mycket vätska som möjligt. Blanda med 1 msk salt och peppar.

  2. Skala och skiva löken tunt, gärna på mandolin. Lägg löken i kallt vatten ca 5 min. Låt löken rinna av. Pressa 1 tsk citronsaft och skär resten av citronen i  klyftor. Blanda löken med citronsaft, 1 krm salt och socker.

  3. Platta ut lite av potatisen till plättar i en stekpanna med släpp-lätt-beläggning och stek dem i olja i omgångar ca 4 min på varje sida.  Häll rårakorna varma i ugnen tills all potatis är stekt.

  4. Servera rårakorna med sockersaltad lök, lax, gräddfil, spenat och citronklyftor.

Vad tyckte du om receptet?