Att dricka till rårakan: "Lätt start med syra"
Richard Juhlin: ”Till rårakan hade vi valt två lätta champagnestarters. Dels för att man rent dramaturgiskt alltid ska starta kvällen med lättare viner och gå mot tyngre, dels för att jag utgick från att syran kanske var lite låg i rätten och att ett stänk citron kunde adderas i form av citrusdriven chardonnay av elegantaste märke.
Vi började med Deutz Blanc de Blancs 2008 med sin superkrämiga stil och nästan citronsabayonneartade smak. Bredvid ställde vi upp en lite udda spännande fågel. NV Marc Hebrart Blanc de Blancs med sin steniga mineralitet och knivskarpa syra väckte smaklökarna och gjorde dem redo för kommande upplevelser.”
Alternativ från Systembolagets fasta sortiment: Palmer Blanc de Blancs 2008 (7553) Champagne, Frankrike, 309 kr. Frisk, fräsch och ren med stråk av mineraler. Klart aptitretande.
Tips!
Mängden ansjovismajonnäs blir större än vad som går åt. Den håller ca 2 veckor i kylen och är god att servera till stekt fisk eller i en fisksoppa.