Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Råraka med kalixlöjrom, gräddfil, ansjovismajonnäs och picklad steklök

Råraka med kalixlöjrom passar utmärkt som förrätt i en nyårsmeny. Här har champagneexperten Richard Juhlin och smakmästaren Mattias Larsson slagit sina kloka huvuden ihop och skapat en högklassig förrätt med passande champagne.

Råraka med kalixlöjrom, gräddfil, ansjovismajonnäs och picklad steklökRåraka med kalixlöjrom, gräddfil, ansjovismajonnäs och picklad steklökRåraka med kalixlöjrom, gräddfil, ansjovismajonnäs och picklad steklök
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 150 gkalixlöjrom
  • 1 dlgräddfil

Picklad steklök

  • 2steklökar- små, röda
  • 1 dlchampagnevinäger- eller vitvinsvinäger
  • 2 mskströsocker
  • 1 krmsalt

Ansjovismajonnäs, ca 2 dl

  • 2äggulor
  • 4anjovisfiléer
  • 1 mskchampagnevinäger- eller vitvinsvinäger
  • 1 tskdijonsenap
  • 1,5 dlrapsolja
  • 1 krmsalt

Råraka

  • 300 gpotatis
  • 0,5 tsksalt
  • 2 msksmör

Garnering

  • 50 gärtskott

Gör så här

  1. Picklad lök: Skala och skär löken i klyftor. Koka upp vinäger, socker och salt. Lägg löken i den kokande lagen och ta kastrullen från värmen. Låt löken kallna.

  2. Majonnäs: Lägg äggulor, ansjovis, vinäger och senap i en skål. Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en fin stråle ­under kraftig vispning. Krydda med salt.

  3. Råraka: Skala och grovriv potatisen. Blanda potatisen med salt. Dela potatisrivet i sex högar.

  4. Smält smöret i en stekpanna. Platta ut potatisen till sex plättar och stek dem ca 5 min på varje sida.

  5. Lägg upp rårakorna på tallrikar och toppa med löjrom­ansjovismajonnäs och gräddfil. Garnera med ärtskott.

Vad tyckte du om receptet?

Att dricka till rårakan: "Lätt start med syra"

Richard Juhlin: ”Till rårakan hade vi valt två lätta champagnestarters. Dels för att man rent dramaturgiskt alltid ska starta kvällen med lättare viner och gå mot tyngre, dels för att jag utgick från att syran kanske var lite låg i rätten och att ett stänk citron kunde adderas i form av citrusdriven chardonnay av elegantaste märke.

Vi började med Deutz Blanc de Blancs 2008 med sin superkrämiga stil och nästan citronsabayonneartade smak. Bredvid ställde vi upp en lite udda spännande fågel. NV Marc Hebrart Blanc de Blancs med sin steniga mineralitet och knivskarpa syra väckte smaklökarna och gjorde dem redo för kommande upplevelser.”

Alternativ från Systembolagets fasta sortiment: Palmer Blanc de Blancs 2008 (7553) Champagne, Frankrike, 309 kr. Frisk, fräsch och ren med stråk av mineraler. Klart aptitretande.

Tips!

Mängden ansjovismajonnäs blir större än vad som går åt. Den håller ca 2 veckor i kylen och är god att servera till stekt fisk eller i en fisksoppa.