Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Randig rulltårta med marsipan

En rulltårta som står ut på fika­bordet med sitt randiga marsipantäcke. Inuti gömmer sig en smarrig mandelkräm och fikonmarmelad. 

Randig rulltårta med marsipanRandig rulltårta med marsipanRandig rulltårta med marsipan
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 4ägg- delade i gulor och vitor
  • 1,5 dlströsocker
  • 2 dlvetemjöl
  • 1 tskvaniljsocker
  • 1 krmsalt

Mandelkräm

  • 2 dlmjölk
  • 0,5 dlmandellikör- t ex Amaretto
  • 3äggulor
  • 0,5 dlströsocker
  • 15 gmajsstärkelse (Maizena)
  • 1 tskvaniljsocker
  • 10 gsmör- rumsvarmt
  • 0,5 krmsalt

Fyllning

  • 2 dlfikonmarmelad
  • 1 dlvispgrädde- vispad

Garnering

  • 200 gmarsipan- vit
  • 200 gmarsipan- rosa

Gör så här

  1. Botten: Sätt ugnen på 225 grader. Vispa äggulor och hälften av strösockret.

  2. Vispa äggvitorna och resten av sockret till en marängsmet. Blanda försiktigt ihop marängsmeten med äggulesmeten. Vänd ner vetemjöl, vaniljsocker och salt.

  3. Bred ut smeten tunt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda bot­tnen mitt i ugnen i 4–5 min. Strö socker på ett bakplåtspapper och vänd upp bottnen på det. Dra bort pappret försiktigt och låt bottnen svalna. Skär ev bort hårda kanter.

  4. Mandelkräm: Koka upp mjölk och mandellikör. Vispa äggulor, strösocker, Maizena och vanilj­socker ljust och luftigt i en bunke. Sila sedan ner mjölken i smeten.

  5. Häll blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt krämen koka ordentligt i ca 1 minut när den tjocknat. Tillsätt smör och salt till krämen. Låt krämen svalna och sedan stå i kylskåp en stund.

  6. Montering: Vispa upp krämen med elvisp för att få den krämig igen. Bred på fikonmarmeladen och mandelkrämen på bottnen. Rulla ihop den till en rulle.

  7. Kavla ut den vita marsipanen, 2–3 mm tjock, och skär ut remsor, 4 cm breda. Använd gärna en linjal för att skära rakt. Kavla sedan ut den rosa marsipanen och gör samma sak.

  8. Pensla kanterna på remsorna med vatten. Lägg marsipanremsorna på rad bredvid varandra, varannan rosa och varannan vit, och kavla ihop dem. Se till att ha mjöl under så de inte fastnar. Detta kan vara lite klurigt och det behövs lite tid för att få ihop det, men ha tålamod! Lägg den randiga marsipan­mattan på sned och skär ut en fyrkant för att få ränderna diagonalt. Se till att mattan är lika lång som rulltårtan, ca 18 x 25 cm. Skär ev bort marsipan om den är för stor. Bred på grädde på rulltårtan och rulla sedan in den i den randiga marsipanen.

Vad tyckte du om receptet?