En riktigt bra buljong och goda nudlar är grunden till en god ramensoppa.Foto: Ulrika Pousette
(Betyg: 4 · 138 röster)
Shoyu ramen grundbuljong
6personer
Tänk på:
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
1 bitkombualg- (ca 15 cm)
0,5 dlbonitoflingor
400 gfläskkarré- med ben eller revben
1kyckling- hel (1,2 kilo)
1purjolök
5 cmingefära- skivad
2vitlöksklyftor
1 tsksalt
1,5 lvatten
Smaksättning
2 mskjapansk soja
2 mskrisvinäger
1 msksesamolja
Tillbehör
ramennudlar- eller andra nudlar
Topping
protein- t ex kött, kyckling, ägghalva eller tofu
grönsaker- t ex spenat, mung-bönsgroddar, sockerärter, majs, sojabönor, strimlad salladskål eller kimchi
sesamfrön- rostade eller furikake
Gör så här
Koka grundbuljongen av kombu, bonitoflingor, putsat fläskkött med ben, kycklingskrov och purjolök. Skär bort bröst- och lårfiléer från kycklingen och använd till en annan rätt (håller i kyl till nästa dag eller i frys ca 6 månader).
Foto: Ulrika Pousette
Ramen recept - soja, risvinäger och sesamolja
Ansa och skär purjolöken i bitar. Lägg ner purjo, kombualg, bonitoflingor, kött och kycklingskrov, ingefära och vitlök i en gryta. Salta och häll på vatten.
Foto: Ulrika Pousette
Ramen recept - ingredienser i gryta
Sjud på låg värme under lock 4–5 timmar. Med tryckkokare tar det ca 35 min.
Foto: Ulrika Pousette
Ramen recept - kyckling i buljong
Sila buljongen först i ett durkslag och sedan i en finmaskig sil. Är det mycket fett på ytan kan en del tas bort med en sked. Ta inte bort allt; i fettet finns mycket smak. Plocka köttet från kycklingens bröst och vingar. Skiva fläskköttet
Foto: Ulrika Pousette
Ramen recept - buljong i durkslag
Blanda en smaksättning av soja, risvinäger och sesamolja. Vill man göra en miso ramen tillsätter man i stället misopasta.
Foto: Ulrika Pousette
Ramen ingredienser - soja, risvinäger och sesamolja
Smaka av buljongen med smaksättningen. Lägg nykokta nudlar och kött i skålar. Toppa med grönsaker som läggs i grupper. Häll på het buljong. Strö över sesamfrön eller furikake.
Foto: Ulrika Pousette
Ramen recept - servering i nudelskål
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 4 · 138 röster)
Buljong från grunden
Med en buljong lagad från grunden utan tillsatser som glutamat och smakförstärkare kommer man långt.
Grundbuljongen i det här receptet är med kyckling och fläsk. Kombualg och bonitoflingor ger naturlig umamismak. Som smaksättning i en shoyu ramen tillsätts exempelvis soja, i en miso ramen misopasta.
Ramen – rätt ingredienser:
• Kombu eller kelp är en alg som har en hög halt av naturlig glutamat. Används även i kinesisk och koreansk matlagning.
• Bonitoflingor eller katsuobushi är tunna flagor av rökt torkad tonfisk. De ger mild röksmak och umamismak.
• Risvinäger av bra kvalitet har fyllig smak med mild syra och aningen sälta.
Ingredienserna finns i asiatiska livsmedelsbutiker och på nätet, till exempel japanshop.se och japanskmat.com.