Recept: Louise Johansson
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Ramen med svamp och ägg är värmande och gott. Dashi är en japansk klar buljong. Här gör du den med torkad fingertång som kokas i vatten och silas bort. Dashin används sedan som soppgrund.
Soppgrund: Blötlägg fingertång i en kastrull med vatten ca 20 min så att den blir mjuk. Värm upp långsamt och ta av kastrullen från värmen precis innan det kokar. Sila bort tången som kan sparas till tångpesto, hackas ner i bröd eller mixas med rapsolja.
Koka upp tångvattnet eller ”dashin”. Tillsätt resterande ingredienser till soppgrunden. Låt koka utan lock ca 10 min.
Koka upp vatten i en kastrull till äggen. Lägg i äggen och låt koka ca 6 min. Häll av vattnet och spola äggen under kallt vatten. Skala dem.
Dela svampen i mindre bitar. Riv svartkålsbladen från stjälkarna. Riv bladen i mindre bitar. Hacka stjälkarna.
Stek svampen i olja på hög värme tills den blir krispig, ca 4 min. Sänk värmen och tillsätt kålblad och stjälkar, vänd runt och krydda med salt.
Koka upp ”dashin” och koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
Lägg svamp och kål i djupa skålar. Halvera äggen och lägg ovanpå. Fördela lite nudlar runtomkring och häll på den varma buljongen. Strö över salladslök och sesamfrön och servera.
Recept: Louise Johansson